Brugge Inc erste starters

Eerste starters nemen hun intrek in broei en -groeiplaats Brugge.Inc

BRUGGE - De vier eerste starters hebben maandag hun intrek genomen in de  INC.ubator van Brugge.Inc op het Stationsplein in Brugge. Het gaat om Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos, vier ambitieuze (tech) start-ups. 

Amper drie maanden na de lancering verwelkomen Stad Brugge, Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen vandaag de eerste start-ups in de INC.ubator van Brugge.Inc. Bij de lancering in november van vorig jaar uitten de initiatiefnemers in aanwezigheid van Vlaams viceminister-president en minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits hun ambitie om Brugge nog beter op de kaart te zetten als topbestemming voor ondernemerschap en innovatie.

“Dat onze INC.ubator vandaag al de deuren mag opengooien voor de eerste start-ups is een succes”, aldus Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. "Het toont aan dat er een reële vraag is naar een ecosysteem waar jonge bedrijven en gevestigde waarden elkaar vooruit kunnen helpen. Met de eerste vier start-ups in onze INC.ubator nemen we een vliegende start en zetten we de theorie nu om in de praktijk. Brugge.inc doet nu al wat we ervan verwachten: het ontketent de economische kracht van de Brugse regio en reikt ondernemers handvatten aan om innovatieve ideeën succesvol uit te broeden.”

Belangrijk netwerk

Door jonge innovatieve groeibedrijven zoals Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos een plek te geven in de INC.ubator hopen Stad Brugge, Voka West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen meer Brugse ondernemers te overtuigen om in eigen regio iets uit te bouwen. “We hebben mooie voorbeelden van (tech) groeibedrijven in de regio", vertelt schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys. "Door hen hier op deze plek samen te brengen willen we tonen dat er geen reden meer is om andere horizonten op te zoeken. Met onze INC.ubator bieden we start-ups en scale-ups een betaalbare plaats om zich te huisvesten."

“De INC.ubator is niet alleen betaalbaar”, vult Jean de Bethune, gedeputeerde voor Economie van de Provincie West-Vlaanderen, aan. “Een van de hoofddoelen van de incubator is een kruisbestuiving creëren tussen de kennisinstellingen, startende bedrijven, kmo’s en grotere bedrijven in de regio. Een stimulerend ecosysteem dus voor (tech)start-ups met ambitie. Dát is de echte meerwaarde van Brugge.Inc.”

“Via Brugge.Inc willen we in contact komen met kennisinstellingen en industriële spelers die onze oplossingen in hun machines kunnen integreren, en daarnaast willen we profielen aantrekken die ons kunnen bijstaan”, vertelt Tom Serru, oprichter Ikologik. Ook Gunther Devisch, oprichter van Promojagers, kijkt uit naar de kruisbestuiving die Brugge.Inc hem kan bieden. “De belangrijkste redenen waarom ik voor Brugge.Inc kies? Toegang tot het netwerk, het delen van ervaringen met andere start-upondernemers en de persoonlijke coaching die mijn bedrijf naar een hoger niveau zal tillen”, vertelt hij.

Steun van mature bedrijven

Ook Omar Mohout, voormalig technologie-ondernemer, professor ondernemerschap en entrepreneurship fellow bij Sirris, is enthousiast over het initiatief: “Brugge.Inc is het nieuwe ondernemende gezicht van de regio Brugge", aldus Mohout. "Het neemt de historische draad weer op van een stad op het kruispunt van co-creatie, ondernemerschap en innovatie, lang voordat het hippe termen werden. Met Stad Brugge, Voka West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen als turbo zijn de plannen héérlijk ambitieus met een verfrissende aanpak die weliswaar de nodige dosis West-Vlaamse nuchterheid bevat."

Binnen afzienbare tijd verhuist de INC.ubator naar de Oude Sint-Jan site in hart van de stad”, vertelt Evy De Bruyker, community manager bij Brugge.Inc. “Daar zullen we nog véél meer start-ups en scale-ups de kans kunnen bieden om zich te vestigen binnen ons ecosysteem.”

“Het project wordt mee gedragen en financieel ondersteund door verschillende bedrijven en organisaties uit de regio zoals Artes, AZ Sint-Jan, Bombardier, CNH Industrial, ICO Terminals, MBZ, Pattyn Pakking Lines en TE Connectivity. Dat ook de onderwijs- en kennisinstellingen mee hun schouders zetten onder dit stimulerend ecosysteem stemt ons enorm tevreden”, voegt Evy De Bruyker er nog aan toe