Afbeelding1

Eerste zelfsturende robot op West-Vlaamse bouwwerf

KOKSIJDE -  Voor het eerst werd een mobiele topografische robot of BIM-printer succesvol ingezet op een Vlaamse werf. Dat gebeurde de voorbije dagen in Koksijde. Deze robot kan autonoom details van digitale tekeningen op ware grootte en tot op de millimeter nauwkeurig op een vloer uittekenen. “Innovatie zit in ons DNA en met deze investering tonen we duidelijk dat we een voortrekker zijn op het vlak van digitalisering en duurzaamheid in de bouwsector”, stelt CEO Kristof Defruyt van het Oost-Vlaamse bouwbedrijf Vandenbussche.

Het is een open deur intrappen: de bouwsector kampt met een groot personeelstekort en noodgedwongen gaan bouwbedrijven op zoek naar innovatieve oplossingen om efficiënter te kunnen werken. “Wie investeert in nieuwe technologie plukt daar vroeg of laat de vruchten van, dat beseffen wij maar al te goed”, stelt Kristof Defruyt, CEO van Vandenbussche. “Daarom investeren we al jaren volop in innovatieve, betrouwbare apparatuur. Het zorgt niet alleen voor meer veiligheid op de werf, maar het helpt ons ook sneller en efficiënter te werken. In tijden van arbeidskrapte is dat geen overbodige luxe.”

Menselijke foutenlast uitschakelen

Zo werkt Vandenbussche al jaren via BIM, waarbij diverse partijen één 3D-model gebruiken dat alle informatie over planning, kosten, duurzaamheid, materialen, operaties en onderhoud van een nieuw gebouw bevat. Via deze virtuele kopie kan een project veel nauwkeuriger worden uitgevoerd. “Op dit moment modelleren we al 75% van onze projecten in BIM, maar tegen eind 2023 willen we al onze projecten via deze methodiek uitwerken”, zegt Defruyt nog. “De voordelen zijn legio. Door de visualisatie krijgt de klant ook een helder zicht over het totaalproject en kunnen we nog meer op maat werken.”