Voka steekt zijn nek uit in het Ventilus-dossier
KORTRIJK - De Vlaamse regering heeft het definitieve tracé vastgelegd voor de Ventilus hoogspanningslijn. Daarmee is volgens Voka, het Vlaams… Lees meer
KORTRIJK – Vlaskracht, de coöperatie die burgers mee laat investeren in zonnepanelen of windmolens, heeft de Klimop.award gewonnen. Dat is een prijs die de milieu organisatie Natuur.koepel jaarlijks uitreikt aan organisaties die zich inzetten voor een betere ecologie in Zuid West-Vlaanderen. Vlaskracht, opgericht in 2018, kan op dat vlak al uitpakken met een handvol sprekende referenties.
De Klimop.Award, een initiatief van Natuur.koepel, wil jaarlijks een bedrijf, een organisatie of een project in de picture zetten die een vooruitstrevende rol wist te spelen op vlak van natuur en/of milieu in de regio en zo de ‘achterblijvers’ kan inspireren.
Het voorbije jaar jaar is alvast als nooit tevoren de meerwaarde duidelijk geworden van een lokale energievoorziening in handen van burgers in plaats van commerciële bedrijven. Wie klant was bij een burgercoöperatie (via leverancier Ecopower) zag de elektriciteitsfactuur veel minder stijgen dan bij de klassieke energieleveranciers. Daar geen overwinsten dus. Maar spijtig genoeg is daar momenteel nog een klantenstop, omdat men niet meer energie kan verkopen dan er ook geproduceerd wordt. Er is dus nood aan meer hernieuwbare energieproductie in handen van burgers. Dat is goed voor het klimaat en over het algemeen ook voor het draagvlak voor deze projecten.
In de regio Zuid West-Vlaanderen nam Vlaskracht de uitdaging aan. Vlaskracht werd in 2018 opgericht na een oproep van intercommunale Leiedal. In veel regio’s waren al burgercoöperaties actief, maar nog niet in de regio Leiedal. Bedoeling was van meet af aan om in eigen regio burgers te bereiken die mee wilden investeren in duurzame energieprojecten. De eerste projecten waren het plaatsen van zonnepanelen op enkele gebouwen van groep Ubuntu en een aantal gemeentelijke gebouwen uit de regio, samen met de West-Vlaamse grotere broer Beauvent.
Beauvent en Vlaskracht haalden hiervoor een overheidsopdracht van Leiedal binnen. Recent heeft de sector van de burgercoöperaties ook een opdracht binnengehaald van het Vlaams Energiebedrijf, waardoor alle publieke organisaties onder andere bij Vlaskracht, terecht konden om hun gebouwen ecologischer te maken. . unnen om PV op hun gebouwen te voorzien.
In deze fase zitten er ook enkele windmolenprojecten in de pijplijn. Er is door de deputatie van de provincie een vergunning verleend voor een windmolen bij het bedrijf Barco in Kortrijk, waarvan Vlaskracht gedeeltelijk eigenaar zou worden. Dr protest van een aantal buurtbewoners, ligt dat dossier nu op tafel bij de bevoegde minister Zuhal Demir.
Ook op de grens van Moen en Bossuit is langs het kanaal een windmolendossier in voorbereiding. Samen met enkele andere coöperaties is ook een samenwerking aangegaan met Eneco. Voor de financiële slagkracht van een burgercoöperatie is een windmolenproject van cruciaal belang.
Daarnaast biedt Vlaskracht in samenwerking met Coopstroom, de coöperatie uit het Brugse ook autodelen aan. Er worden ook regelmatig via energiecafés infomomenten georganiseerd, bijvoorbeeld over warmtepompen. In 2022 kon Vlaskracht voor een eerste keer dividend aanbieden aan zijn coöperanten.
Volgens Natuur.koepel is 2023 een cruciaal jaar op vlak van bewustwording om van fossiele energie af te geraken, niet alleen omwille van het klimaat maar ook om geopolitieke redenen. Daarom is Vlaskracht een logische winnaar van de Klimop.award, laat Natuur.koepel weten.
foto: Mediahuis
KORTRIJK - De Vlaamse regering heeft het definitieve tracé vastgelegd voor de Ventilus hoogspanningslijn. Daarmee is volgens Voka, het Vlaams… Lees meer
KORTRIJK - In Kortrijk Xpo werd donderdagavond de trofee uitgereikt aan de Jonge West-Vlaamse Ondernemer van het Jaar. Er waren… Lees meer
IZEGEM - Het voortijdig uitgelekte Ventilus-tracé kan de gemoederen niet benaderen, integendeel zelfs. De ad hoc organisatie Involte, de spreekbuis… Lees meer
GULLEGEM - Jarenlang en professioneel is er aan voorbereid en nu is het zo ver: bij de West-Vlaamse modelmultinational LVD… Lees meer
BRUGGE - Sinds 1 juli 2022 is het toegelaten het stroomoverschot van je zonnepanelen te verkopen of te delen. En… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen