Nieuws West-Vlaanderen Energiemaatschappij Aspiravi neemt groene centrale in gebruik in Wielsbeke

Energiemaatschappij Aspiravi neemt groene centrale in gebruik in Wielsbeke

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2020-10-06 11:36:57Z | |

Energiemaatschappij Aspiravi neemt groene centrale in gebruik in Wielsbeke

WIELSBEKE – De West-Vlaamse energiemaatschappij Aspiravi heeft al een mooi trackrecord als het gaat om groene energie. Nu neemt het ook een groene elektriciteitscentrale in gebruik waar niet de minste bedrijven -Unilin en Agristo in Wielsbeke – hun voordeel uit halen.

Zo’n twee jaar na de start van de voorbereidende werken is A&U Energie volledig afgewerkt. Binnenkort volgen de laatste testen voor oplevering. De groene energiecentrale op basis van niet-recycleerbaar houtafval in de Breestraat in Wielsbeke produceert al enkele weken groene stroom én groene warmte. Via de aangelegde stoomnetten wordt die warmte aan de naburige bedrijven Unilin en Agristo geleverd. Daar wordt ze gebruikt in het productieproces.

Door het gebruik van niet-recycleerbaar houtafval als brandstof, draagt A&U Energie niet enkel bij tot de klimaatdoelstellingen inzake duurzaamheid en hernieuwbare energie, maar ook tot het oplossen van een bestaand afvalprobleem. Door de verwerking van zo’n 500 ton houtafval per dag, dat trouwens voornamelijk afkomstig is van Belgische containerparken, heeft de centrale een thermisch vermogen van 90 MW, waarmee 19,9 MW groene stroom en 30 MW groene warmte geleverd wordt.

 

Er werd om en bij de 100 miljoen euro geïnvesteerd in de centrale. A&U Energie verwijst naar de initiatiefnemers: energiebedrijf Aspiravi enerzijds en parket- en vinylspecialist Unilin anderzijds. Aspiravi en Unilin hebben al een gelijkaardige centrale gebouwd in Oostrozebeke, waar sinds 2010 groene stroom geproduceerd wordt voor 55.000 gezinnen.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.