Nieuws West-Vlaanderen ENGIE wil nu ook zonnepanelen op de Noordzee

ENGIE wil nu ook zonnepanelen op de Noordzee

ENGIE wil nu ook zonnepanelen op de Noordzee

OOSTENDE – Windmolens op zee? Dat hebben we al in overvloed. Nu is het de beurt aan een park vol zonnepanelen voor de West-Vlaamse kust. De energiegroep ENGIE werkt aan een pilootproject via een consortium onder de noemer MVPAqua. Het idee kadert in het overkoepelende project De Blauwe Cluster, dat de economie op zee zoveel mogelijk wil promoten. 

Voorlopig wordt het project nog zeer confidentieel behandeld, laten de betrokken partijen weten. Maar in het najaar zouden de contouren van wat een park met zonnepanelen op zee concreet en zichtbaar moeten worden. Het consortium MVPAqua buigt zich vanuit Oostende over de zaak. Daarin naast ENGIE en zijn dochter Tractebel, ook nog de baggerbedrijven Jan De Nul en DEME en de Gentse Universiteit vertegenwoordigd. Vlaio heeft een aanzienlijk budget vrijgemaakt voor het dossier.

Het MPVAqua-project is een onderzoeksproject waarbij nieuwe concepten voor een commercieel MFPV (marine floating PV) onderzocht, opgevolgd en geëvalueerd worden. De grootste uitdagingen zitten in de ontwikkeling van speciale zonnepaneelstructuren die de hoge zeegolven kunnen weerstaan en in het bouwen van zonnepanelen die bestand zijn tegen zout.

Er moet ook onderzoek komen naar hoe men de energie aan land krijgt en naar de impact van deze zonneparken op het ecosysteem op zee. Ook zullen synergieën en compatibiliteit in het mariene milieu tussen de MFPV en aquacultuur worden onderzocht. Aan het einde van deze fase streeft het consortium naar een valorisering van de ontwikkelde concepten op basis van experimentele testen in een gecontroleerde omgeving zoals laboratoria of een beschutte testbank in open lucht.

Primeur voor de Noordzee

Als het project succesvol is, wordt het eerste commerciële zonnepark op zee verwacht over vijf à tien jaar. De bedoeling is dat ze tussen de windmolens van de Belgische windparken in de Noordzee geplaatst worden,  waardoor de energie afkomstig van de windmolenparken kan verdubbeld worden.

Het pilootproject wordt al twee jaar voorbereid en de eerste concrete resultaten zijn er al in de vorm van een prototype. De uitwerking en de installatie moeten voor de kust van Oostende komen. Het betreft hier een primeur voor de Noordzee. ENGIE-Tractebel heeft al ervaring met zonnepanelen op zee in Indonesië. In Noorwegen en in Nederland wordt ook al gedacht in die richting.

Alle betrokken partijen zijn het er over eens dat dit zonneparken op zee heel veel toekomst heeft, al was het maar omdat het bijvoorbeeld ook de aquacultuur een danige push kan geven.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Kortrijk
Kortrijk

Barco toont zijn groot hart

KORTRIJK - Naar aanleiding van de heropening van de bioscopen, toont Barco zijn groot hart. Omdat cinéma beleven er moet… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.