Nieuws West-Vlaanderen Psycholoog Jos Verdonck pleit voor meer realpolitiek in de wereld van de HR

Psycholoog Jos Verdonck pleit voor meer realpolitiek in de wereld van de HR

Psycholoog Jos Verdonck pleit voor meer realpolitiek in de wereld van de HR

MENEN – Jos Verdonck staat met zijn eigen bedrijf Verdonck Professional Partners (met kantoren in thuisbasis Menen en Oostende) al drie decennia lang met beide voeten in het rekruteringsveld. Hij leidt de zaak samen met medevennoot Maarten Ghesquiere. De expert in hem heeft zo zijn eigen kijk op aanwerven en selecteren en vooral ook over de manier waarop bedrijven daar mee omgaan. “Bedrijven zoeken koortsachtig naar witte raven, maar vergeten nog te vaak een aantal gezonde basisprincipes inzake HR”, aldus Verdonck. “Het wordt hoog tijd voor een down to earth approach.”   

Rekruteren hoeft geen rocket science te zijn. Jos Verdonck kan er uren over praten, en met grote kennis van zaken. Hij stelt bijvoorbeeld vast dat nog te veel bedrijven vergeten om te werken aan een authentiek  imago. Hoe geloofwaardiger een bedrijf zich profileert, hoe groter de kans dat ze de mensen zullen vinden die ze zoeken. Het is een eenvoudig axioma, maar het blijft een werkpunt. “Het is finaal niet de auto die je aan een werknemer belooft, die het verschil maakt maar de echte groeikansen”, aldus Jos Verdonck. “Ik ben nogal voorstander van de aanpak die ene Willy Naessens hanteert: zorg voor nestwarmte, good feelings en verbondenheid onder het personeel. Toon als werkgever elke keer interesse én respect voor medewerkers. Sorry, maar dat wordt nog wel eens vergeten. Bij een overname bijvoorbeeld draait alles om het overnameproces, maar wordt het belang van het personeelspotentieel nog te vaak over het hoofd gezien. Finaal zijn het de HR en de werknemers die van een overname al dan niet een succes zullen maken. Verdienen zij dan ook niet alle aandacht? Een goede relatie tussen werkgever en werknemer zal de mens centraal stellen en dat begint met goed luisteren naar wat de aspiraties en de reële ambities zijn. Of ook: help mee aan de zelfontplooiing en de persoonlijke ontwikkeling van een medewerker. De tijd is voorbij dat medewerkers als koopwaar gezien werden.”

De zoektocht naar witte raven is niet de sleutel tot groei

Jos Verdonck pleit bij elk rekruteringsproces voor een doorgedreven realiteitszin, iets wat nog te vaak ontbreekt als het om HR gaat. “Je hoort altijd zeggen dat men op zoek is naar de witte raaf om de groei te bestendigen”, aldus Verdonck. “Wel, ik zeg: die witte raaf is per definitie zeer schaars en geen  prioriteit an sich. Wat wel prioritair is: medewerkers die hun schouders onder de groei zetten. Ik pleit er, in de zoektocht naar talent, altijd voor om vooral op zoek te gaan naar mensen met reëel engagement. Mensen met normen en waarden en met een sterke drive en dito motivatie. Ik raad alle HR-managers en HR-consultants om daarmee rekening te houden. Het is de rechte weg naar een beter HR-management. Ook de moderne bedrijfsleider moet er van doordrongen zijn dat HR een prioritaire job is, geen bijkomstige zaak.”

Gezonde normen voor rekrutering

Op basis van ruim drie decennia ervaring in de sector, heeft Jos Verdonck ook een resem principes to remember op een rijtje geplaatst. Allemaal en unilateraal gebaseerd op gezond boerenverstand, zoals hij zelf graag zegt. “In de rekrutering en in de War for Talent komt het er op aan de juiste accenten te leggen,” besluit Verdonck. “Rekruteer niet op basis van opleiding en ervaring, rekruteer niet met al te veel toeters en bellen, rekruteer niet via nepstatuten (interim, gebruikers van diensten, gedetacheerd) en leg ook geen nadruk op afstand (thuiswerk, onderaanneming). Wat dan wel? Rekruteer op basis van IQ, EQ (emotionele intelligentie) en AQ (aanpassingsvermogen). Rekruteer op basis van intrinsieke motivatiefactoren. Rekruteer wel door een arbeidsovereenkomst met optimale aandacht voor identificatie met de werkgever. En leg finaal ook de nadruk op nabijheid (fysisch, persoonlijke coaching).”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.