Vansteenkiste 22

Fabienne Vansteenkiste verlegt meer dan één steen in Senegal

ZWEVEGEM - De Zwevegemse Fabienne Vansteenkiste (zie foto, dame met zwarte t-shirt) heeft haar hart verloren aan Senegal. Wat begon als toerist, is uitgegroeid tot een bijzonder fraai ondernemersproject in de sociale sector. De voorbije jaren stampte ze met haar organisatie Makoye Kafo 2 'postes de santé' uit de grond in het zuiden van het land, wat een grote meerwaarde betekent voor de nog grotendeels verpauperde en van vaak essentiële medische zorgen ontheemde bevolking.  

In 2012 kwamen ene Gina Lisa en ene Guy Van Zande op de proppen met een hospitaal in Toubacouta. Na een beloftevolle opstart, kraakte het project in al zijn voegen, en dat mag je letterlijk nemen. Fabienne Vansteenkiste heeft nu op dezelfde site voor een wederopbouw gezorgd, en dat mits veel zwoegen. Vier maal per jaar trekt ze naar Senegal om er de zaken op de voet op te volgen. Met resultaat. De voorbije maanden kon de medische post in Toubacouta opnieuw de deuren openen om de basis medische zorgen toe te dienen.

Fabienne Vansteenkiste heeft het over een investering van om en bij de 60.000 euro, een budget dat ze samen kreeg met steun van de provincie West-Vlaanderen en dankzij eigen happenings, bijeengesprokkelde middelen en giften van hoofdzakelijk burgers en sympathisanten. "We zijn bijzonder fier op deze nieuwe realisatie", aldus de idealistische Fabienne. "Al moet het gezegd dat je vaak tevergeefs aanklopt aan de deuren van West-Vlaamse bedrijven, op enkele uitzonderingen na (Strukton uit Zedelgem en Mamovan uit Ingooigem. Echt jammer want we verleggen echt wel een mooie sociale steen in een land waar de bevolking dit soort medische hulp goed kan gebruiken."

Niet geringe problemen

De 'poste de santé in Toubacouta' moet in een klein dorp instaan voor de medische basisbehoeften. "De problemen zijn toch niet gering", zegt de door puur idealisme gedreven Vansteenkiste vanuit haar veldervaring. "Denk maar aan ademhalingsproblemen, wonden, buikloop, kwetsuren, malaria of diabetes. Nu kunnen de dorpsbewoners ter plaatse verzorgd worden, zodat ze niet tientallen kilometers verder hulp moeten zoeken."

Zelf wil Fabienne Vansteenkiste zich geen ondernemer noemen, maar dat is ze wel degelijk. In 2018 zorgde Vansteenkiste, samen met haar man Werner Verstraete, ook al een 'case de santé' in Mbiskit, een klein dorp enkele tientallen kilometers verderop en op korte afstand van de grens met Gambia. "Voor kinderen en bejaarden is de zorg gratis", aldus Vansteenkiste. "De anderen moeten een minimumbedrag (omgerekend 3,50 euro) betalen bij een consultatie. Mijn grote uitdaging bestaat er in om, na de bouw en de installatie van dergelijke medische post, het niveau van de zorg maar ook van de infrastructuur op peil te houden. Gelukkig heb ik een lokale rechter hand op wie ik 100 procent kan rekenen. Vier maal per jaar ga ik de zaken ter plaatse opvolgen. Nu ga ik ook op zoek naar verpleegsters van bij ons die bij wijze van stage een handje kunnen helpen in onze twee medische posten. Leerrijker dan dat kan nauwelijks."

info: www.makoyekafo.be

Giften zijn fiscaal aftrekbaar