Fabienne Vansteenkiste in Senegal

DOSSIER. Fabienne Vansteenkiste verzet bergen sociaal werk in Senegal

ZWEVEGEM - Op de grote handelsmissie van Belgische ondernemers richting Senegal, gaf 'Senegal-experte' Fabienne Vansteenkiste deze week niet present. Hoefde ook niet, want de sociale onderneemster in haar kent Senegal beter dan wie ook en verblijft er ook zowat een vierde van het jaar. Haar hele leven staat in het teken van mooie projecten van de grond helpen waar de Senegalese bevolking beter van wordt. De ondernemende Maman Fabienne wordt in het zuiden van het land op handen gedragen en op straat herkend en aangesproken, en met reden.    

Na vele reizen door Afrikaanse landen, aanvankelijk als toerist, later als vrijwillig werkster, raakte Fabienne Vansteenkiste in de ban van het continent. Het begon in april 2013 in Toubacouta Senegal. "We waren, na een vermoeiende winter, van plan een rustvakantie door te brengen in een klein Afrikaans authentiek dorpje", aldus Vansteenkiste. "We ontmoetten Madi Diouf, die ons introduceerde in het echte Afrikaanse leven. Hij begeleidde ons met de ezeltaxi, naar Medina, een arm broussedorpje.
De confrontatie met de armoede, de realiteit, was bikkelhard, maar anderzijds liet de vreugde van de mensen, hun glimlach en dankbaarheid ondanks hun armoede, mij niet meer los."

Actie op actie

Fabienne Vansteenkiste besloot te ageren in het belang van de lokale bevolking en richtte haar eigen onderneming op met de naam Makoye Kafo. Slag om slinger werden sociale projecten bedacht en effectief uitgevoerd ook: een poste de santé, een ziekenhuis, een school.

Het voorlopig laatste project betreft de gedeeltelijke renovatie van een school lager onderwijs in het dorpje Keur Aliou Gueye. Makoye Kafo heeft zich geëngageerd om de school van deze 150 leerlingen te helpen renoveren. De school bevindt zich in een afgelegen dorpje en telt 150 leerlingen en 5 leraren. De leerlingen zitten per graad met 50 samen. Meerdere klaslokalen worden opgefrist. Ook in het nabije Toubacouta, aan de grens met Gambia, wordt alles ingezet om een kleuterschool anders en nieuw aan te kleden.

Zorgen voor zorg

Eerder al werd een 'Poste de santé' from scratch uit de grond gestampt. Vansteenkiste onderneemt non stop in Senegal. "De Medische Post functioneert heel goed, en we kijken nu verder voor een labo inrichting en voor een multifunctioneel zorgcentrum", aldus Vansteenkiste. "Hier en daar moeten ook wat opknapwerken gebeuren, de infrastructuur ziet telkens heel veel af door het klimaat hier. Muren barsten van de droogte, er is vochtigheid in het regenseizoen, de gebouwen zien enorm af."

Maar Vansteenkiste laat zich niet ontmoedigen en zit rond deze tijd opnieuw op een vliegtuig richting Dakar. Om er wekenlang de zaken vooruit te helpen. De fondsen om haar ondernemersdromen te realiseren haalt ze uit benefietorganisaties, donaties en steun van de overheid en sponsorende bedrijven.