Faillissement statistieken laten geen fundamentele veranderingen zien in vergelijking met tien jaar terug

KORTRIJK - Het in de materie gespecialiseerde kantoor Graydon Creditsafe heeft een balans opgemaakt van de faillissementen in onze provincie, en dat over een periode van tien jaar. De statistieken laten weinig opzienbarende resultaten zien. Concreet: in 2013 gingen er van januari tot en met de maand mei 436 bedrijven over de kop. In dezelfde periode van dit jaar noteerde Graydon zowat het status-quo: 443 bedrijven. Dit gezegd zijnde: in 2021 - coronajaar met veel overheidssubsidies - gingen amper 238 bedrijven op de fles.          

Globaal genomen ziet Graydon in bijna alle provincies een toename van het aantal faillissementen, in vergelijking met dezelfde periode (5 maanden) van 2022.

De provincies West-Vlaanderen (443 uitspraken of +14,85%), Oost-Vlaanderen (612 uitspraken of +24,9%) en Limburg (292 uitspraken of +12,74%) zagen ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar belangrijke stijgingen, echter zonder dat er hier sprake kan zijn van records. Merkwaardig blijft de vaststelling dat zowat één derde van het totaal aantal verloren job (iets meer dan 600) zich nog altijd voordoet in de horeca plus minus 200).

De weinig benijdenswaardige top drie wordt in onze provincie ingenomen door Packo uit Zedelgem (- 94 jobs), Daels uit Beernem (-35 jobs) en Bistro Jan Van Eyck uit Brugge (- 28 jobs).