Casier-Groepsfoto-002-LR

Familiale verzekeringsgroep Casier verwelkomt de vijfde generatie

MENEN - Eind november geeft Paul-Emmanuel Casier van de Group Casier de fakkel door aan zijn zoon, de mid-dertiger Pieter-Paul Casier. Deze 100% familiale onderneming uit Menen, met een tweede kantoor in Gent, bestaat intussen 130 jaar en is gespecialiseerd in integraal risico- en verzekeringsbeheer in tal van sectoren, of in alles wat een ondernemer gemoedsrust moet bezorgen.

 

Group Casier profileert zich niet als een klassieke verzekeringsmakelaar. De familiale groep vaart als een echte risk professional ook met de maatschappelijke stroom mee door volop in te zetten naar een circulaire en sociale economie. "Het zat al in ons DNA  maar vooral in het jongste decennium leggen we ook volop de focus op de verzekerbaarheid van alle innoverende activiteiten die de transitie naar een duurzame samenleving en economie mogelijk maken", zo luidt de boodschap. "Het gaat dan concreet om bedrijven en organisaties die actief zijn in de projecteconomie (nieuwe energieën, verduurzaming van de industrie), circulaire economie (o.a. recycling, ecodesign en hun toeleveranciers), de deeleconomie (o.a. deelvoertuigen), de zorgsector en de sociale economie (zoals maatwerkbedrijven en kringloopwinkels). Zowel de deeleconomie als de sociale economie zijn trouwens belangrijke schakels in de omschakeling van een lineaire naar een circulaire economie."

Net dit type duurzame bedrijven en organisaties wordt stiefmoederlijk behandeld door de verzekeringsmarkt. “Met ons team en met zelf ontwikkelde tools werkten we daarom duurzame maatoplossingen uit die ‘verzekerbaarheid’ creëren en die aanvaard worden door de grote verzekeraars", aldus Paul-Emmanuel Casier. "Wij hanteren daarbij dezelfde werkwijze als voor onze andere klanten. Zo zetten we heel sterk in op preventie, door de impact van risico’s in te schatten, en schadegevallen te vermijden of in te perken. Daartoe lanceerde Group Casier iedereencirculair.be dat ook een platform en forum wil zijn voor ondernemers, beleidsmakers en individuen om hun ervaring rond circulariteit te delen en elkaar te inspireren."

Trots op onafhankelijkheid

Group Casier staat op zijn onafhankelijkheid en wil met het aantreden van de vijfde generatie ook al vooruitkijken naar de toekomst. . “We zijn trots op onze onafhankelijkheid en zitten niet in een verkoopmodus", zegt de nieuwe CEO Pieter-Paul Casier. "Als je terugkijkt naar de voorbije 130 jaar, kijk je ook niet alleen naar de komende 5 jaar, maar leg je de focus veel verder. We denken dus op lange termijn en gaan nog verder digitaliseren, diversifiëren, internationaliseren en joint ventures sluiten. Dat allemaal met een expertise die de gemiddelde dienstverlening ver overschrijdt. Dat hebben we vooral te danken aan het sterke team van professionals dat we blijven uitbouwen. Zo maken we ons bedrijf futureproof voor de komende generaties.”

Familiale en externe omkadering

De nieuwe CEO, Pieter-Paul Casier (°1988) draait al 10 jaar mee in Group Casier, waarvan 5 jaar als COO. Hij vertegenwoordigt  de 5e generatie. Vader Paul-Emmanuel Casier en zijn zus Marie-Luce Casier blijven nog geruime tijd aan boord.

Zo zal Paul-Emmanuel nog minstens 7 jaar meedraaien als consulent voor de klanten, zijn expertise verder inzetten in aansprakelijkheidsdiscussies, en diverse actoren blijven samenbrengen voor het duurzaamheidsdiscours. Hij zal ook de rol als voorzitter van de raad van bestuur opnemen, om de strategische lijnen mee uit te zetten.

Marie-Luce Casier, die in 2015 haar eigen verzekeringskantoor Verschoore & Casier integreerde in de familiale groep, stuurt het Gentse kantoorteam aan. Zij heeft een bijzondere affiniteit met de zorgsector en de sociale economie. “Wij zijn al sinds 1920 actief in de zorg", aldus Marie-Luce Casier. "De complexe aansprakelijkheidsrisico's (medisch en beroepsmatig), en de specifieke situaties waarbij verschillende partijen/actoren samenwerken in eenzelfde omgeving, inspireerden ons om zo veel mogelijk oplossingsgerichte verzekeringsmodellen uit te werken.”

De nieuwe CEO wordt alvast competent omringd. Sinds eind 2021 is er een raad van advies met externe bestuurders die aangetrokken werden door Stella P.  Ook internationaal kan Group Casier innovatieve bedrijven op verzekeringsvlak begeleiden want het is geassocieerd met het internationaal netwerk UNIBA. Samen met zijn Nederlandse partner Van Luin ontwikkelde Group Casier daarvoor o.a. de aparte website internationaalverzekeren.be.

Strategische joint ventures

Group Casier is tot slot bijzonder fier op de joint ventures die het de afgelopen jaren heeft gesloten met prominente externe partners.

Zo bundelde de familie Casier begin 2019 de krachten met Dewaele Vastgoedgroep in de joint venture Syguro. Die biedt innoverende oplossingen in het beheer van de risico's rond mede-eigendom (VME). Door periodiek met de verzekeraars te onderhandelen over het verzekeringspakket, zijn de VME en de mede-eigenaars zeker dat de verzekeringsvoorwaarden steeds actueel zijn en tot de best mogelijke behoren. Maar ook voor syndici is Syguro een innovatieve oplossing om het verzekerings- en schadebeheer op de meest efficiënte wijze te laten verlopen.