Beaulieu HQ Waregem

Familie De Clerck wil komaf maken met aanslepend Beaulieu-dossier

WIELSBEKE - Volgens de krant De Standaard wil nu ook de familie De Clerck een schikking treffen met het gerecht in de zaak die al -onbegrijpelijk - dertig jaar aansleept. Het bedrijf Beaulieu zelf trof eind 2016 al een schikking met de fiscus.

Volgens De Standaard zijn twee grote schikkingen nodig. Eén tussen de familieleden onderling en aansluitend één met het gerecht. Dit zou moeten gebeuren nog voor de zaak volgende maand wordt aangekaart bij de kamer van inbeschuldigingstelling (KI). De rechtstreekse aanleiding voor het gerechtelijk onderzoek is een uit de hand gelopen familie­ruzie over geld, zo schrijft de krant. De controlerende aandeelhouders van Beaulieu verdeelden in 2009 een belangrijk aandelenpakket onder elkaar. Het ging om de sleutelfiguren binnen de familie: het echtpaar Stefaan Colle-Ann De Clerck, Francis De Clerck en echtgenote, en Luc De Clerck en echtgenote. Ze verdeelden volgens De Standaard de aandelen tegen een bodemprijs van nog geen 12 miljoen euro, terwijl ze toen 193 miljoen waard waren.

Juridische schikking in de maak

De familieleden die verstoken bleven van de aandelen, eisten hun deel, kregen dat niet, trokken vervolgens naar het gerecht en stelden zich burgerlijke partij. Het ging om Dominiek De Clerck en Jan De Clerck, respectievelijk de jongste en oudste zoon van wijlen Beaulieu-stichter Roger De Clerck. De twee familieleden deden uit de doeken dat de hele aandelentransactie een witwasconstructie was waarbij zwarte Beaulieu-aandelen die in twee Luxemburgse holdings zaten, werden ingepikt door een deel van de familie. Officieel ­behoorden de aandelen toe aan de Libanese familie Katchadourian, waarmee Beaulieu jarenlang samenwerkte. Op een bepaald moment bezat Katchadourian op papier 53 procent van Beaulieu. Maar volgens Dominiek en Jan was dat een nepconstructie.

De familieleden proberen nu met Dominiek en Jan tot een schikking te komen en beloven om hen financieel te vergoeden, aldus steeds dezelfde bron. De onderhandelingen zijn bezig, er wordt bijna dagelijks aan gewerkt. Met een regeling in de hand hopen ze dan met het parket-generaal (magistraat Alex Verhegge) juridisch te kunnen schikken. De hoop is dat te doen voor de zaak doorverwezen wordt naar het hof van beroep.