Lebon 23 met landkaart

Familie Lebon (AlliA) doet slag om slinger drie overnames in Zwitserland

ROESELARE - 2023 zal een 'boerenjaar' geweest zijn voor de familie Lebon, eigenaar van het bekende makelaarsbedrijf AlliA, actief in de verzekeringswereld. Dit jaar werden twee overnames afgerond in Wallonië (Petit & Lambert in Luxemburg en Assurances Gaudin Ledieu in Namen) en de voorbije weken tekende AlliA slag om slinger nog eens voor liefst drie overnames van Zwitserse makelaars. AlliA, dat geleid wordt door vader Joseph M. Lebon en zoon Joseph J. Lebon, tekent na de 'operatie Zwitserland' geconsolideerd voor 800 miljoen euro aan geïncasseerde premies.  

Via zijn Antwerpse kantoor deed AlliA al behoorlijk wat business in Zwitserland, waar het zijn klanten (vooral grote tradingmaatschappijen die grondstoffen aankopen) volgde in hun démarches. "Van het ene is het andere gekomen", zegt Joseph. M. Lebon, CEO van het bedrijf. "Zo hebben we nu de hand gelegd op twee makelaarskantoren in Genève (Mestria en HB Premium) en één in Lausanne (Symphony Group). "De Zwitserse markt van makelaarskantoren is allesbehalve geconsolideerd, dus liggen daar veel opportuniteiten te wachten. Onze 25-jaar lange ervaring van overnames in België (de eerste deal dateert uit 1998, in totaal rondde AlliA in eigen land zo'n 20 dossiers succesrijk af) helpt ons uiteraard in grote mate om snel te schakelen. De drie afgeronde Zwitserse deals zijn samen goed voor circa 60 miljoen aan premie omzet."

AlliA tekent telkens voor de volle honderd procent. "Maar we vragen wel dat de vorige eigenaar minstens nog drie jaar operationeel aan boord blijft", aldus Joseph. M. Lebon. "Finaal kennen zij de markt het best, en zo kunnen wij ons ook beter inwerken. We willen, net zoals in België, op korte termijn ook het kapitaal deels (10 procent) openzetten voor het lokale management en dit via ons Management Equity Program (MEP). Die aanpak werkt erg motiverend, zo leert de ervaring."

AlliA mag zich vandaag in de sector van verzekeringsmakelaars de nummer 1 noemen in Luxemburg en de nummer 3 in België. "Zwitserland moet onze derde thuismarkt worden", zeggen vader en zoon Lebon nog.