OpenJL_JosephLebon__DSCF4019_TR05 20190122 Roeslaere, Belgie. Joseph M. Lebon ceo van ALLIA verzekerings makelaar.

Familie Lebon (AlliA) haalt financiële topspeler in huis

ROESELARE - In het kader van een uit te rollen pan-Europese strategie haalt de familie Lebon (AlliA) een bijzonder sterke en hoog aangeschreven private equity speler in huis: Ergon, vroeger bekend als de investeringsmaatschappij van ene Albert Frère en GBL. Beide partijen -AlliA en Ergon - geven geen details over de verdeling van het nieuwe aandeelhouderschap.   

AlliA heeft als verzekeringsmakelaar al een enorm parcours gereden en een vooraanstaande rol gespeeld in de consolidatie van de sector in eigen land. Op 25 jaar tijd werden liefst 19 overnames tot een goed einde gebracht. De voorbije drie jaar ging het zelfs in snelvaart.

"Omdat koken geld kost en omdat de ambities in de komende jaren verder reiken dan enkel België, waren we al een tijdje op zoek naar een solide financiële partner die samen met ons een nieuw hoofdstuk wilde schrijven", zo laat de familie Lebon verstaan. "Met Ergon hebben we die partij gevonden en dat stemt ons gelukkig. Noem het maar een strategische en toekomstgerichte keuze waarbij we lang niet over één nacht ijs zijn gegaan. In de nieuwe constellatie blijven wij met de familie en het ons omringende kader instaan voor het management. Maar met Ergon openen er zich nieuwe financiële horizonten, zoveel is duidelijk."

Naam en faam

Ergon Capital is in het private equity circuit een speler met naam en faam, niet in het minst door zijn aardig vertakt Europees netwerk (Brussel, Amsterdam, München, Parijs, Milaan, Madrid). Daar zal AlliA nu ook zijn strategisch voordeel kunnen uit halen. Sinds haar ontstaan (2005) heeft Ergon al voor meer dan 3 miljard euro aan transacties begeleid en mee gefinancierd. Concreet gaat het om participaties in groeiende mide size bedrijven in diverse sectoren: 12 in de Benelux, 4 in Frankrijk, 6 in Duitsland, 9 in Italië en 5 in Spanje.

De blijde intrede van Ergon bij AlliA gaat ook gepaard met een herschikking van de raad van bestuur. Joseph Lebon Senior (zie foto) wordt in navolging van de bijzonder verdienstelijke ex-bankier Luc Vandewalle de nieuwe voorzitter. Ook Conny Vandendriessche treedt toe, samen met enkele bestuurders van Ergon zelf. Naast vader en zoon Lebon, zetelen verder ook nog Pieter Lambrecht (Ergon), Herbert Vanden Eynde en Louis Gabriels in het hoogste bestuursorgaan.