Malysse familie

Familie Malysse zorgt voor master class marketing en komt ‘au grand complet’ naar de Bedrijven Contactdagen

KORTRIJK - Noem het maar ongezien. Op de Bedrijven Contactdagen, hoogmis van het West-Vlaamse ondernemerschap, presenteert de familie Malysse zich straks op één stand en als één blok. Neven en nichten schouder aan schouder met broers en zussen, en dat over verschillende generaties heen. Boven alles gaat het zonder onderscheid om dynamische ondernemers 'van thuis uit', die vandaag actief zijn in de ene of de andere sector. Het moet zorgen voor een du jamais vu effect en een uniek familieportret op de Bedrijven Contactdagen die begin december doorgaan. Master class marketing. Getekend: de Malysses.

Familie en zaken gaan niet samen. Zeggen ze. Of toch? In Zuid West-Vlaanderen werd al meermaals bewezen dat het wél kan, en de familie Malysse - een geslacht met zin voor ondernemerschap zo diep als de zee - toont dat nu nog eens aan. Alle Malysses komen begin december samen en onder één dak aan de aftrap van de Bedrijven Contactdagen.

Anno 2023 telt de familie bijna evenveel bedrijfjes als leden, en is de derde en de vierde generatie actief in allerhande sectoren, verankerd in grote en kleine bedrijven. Van koekjes tot kreeft, van bowling tot bier, van sigaren tot zwembaden, van transport en vastgoed tot diepvriesproducten en saus’fonds’, en wat al niet meer Bepaalde bedrijven schopten het van niche- tot wereldspeler, van tech start-up tot eeuweling.

Goeste om erin te vliegen

"De diversiteit binnen de stamboom van de families is zo groot, dat het bijna lijkt alsof enkel het bloed de familie verenigt", zeggen Geert Malysse, Martine Malysse  en Frederiek Ballière namens de familie. "Maar niets is minder waar: de Malysses delen genen boordevol enthousiasme, ondernemingszin, goeste om erin te vliegen en de bereidheid om elkaar te helpen. Terwijl die gemeenschappelijke waarden vooral opborrelen op de vele familiefeesten en gezamenlijke uitstappen, komen deze familiale initiatieven nu voor het eerst samen naar buiten op de ‘Malysse@work’-stand 1182 op de Kortrijkse Bedrijvencontactdagen van 13 en 14 december aanstaande. We zijn dankbaar voor het stichtende voorbeeld van de vorige generaties en willen met dit gezamenlijk initiatief vooral ook een ode brengen aan wat het ondernemerschap in West-Vlaanderen zo sterk typeert: dromen, denken, durven … en doen!"

Mooie familie met lange geschiedenis

Evenmin een uitzondering is waar het allemaal begon: het vlas. Stamvader Michel Malysse was in de eerste helft van de vorige eeuw een succesvol vlashandelaar, tot donkere wolken zich samenpakten boven een sector die de Leiestreek zoveel voorspoed had gebracht. En ook toen al las het verhaal van de familie Malysse als een typisch West-Vlaamse ondernemerskroniek: door creatief denken, heel veel durven en vooral keihard werken, werden nieuwe successen geboekt in nieuwe sectoren. Met de oprichting van Malysse-Sterima en later hotel-restaurant Marquette gaven Michel en zijn (Franse) echtgenote Elisabeth (in eigen kring bekend als Mémé Malysse) een duwtje aan de tweede generatie, die enthousiast verder bouwde aan wat een maatschappij zoveel meerwaarde biedt: onversneden ondernemerschap.

It's all in the family

Hierbij de namen van de familieleden en hun bedrijf: Martine/Ignace (Esca Devisch Food), Pieter (BiometriQ), Alexander/Fabienne (Elektriciteitswerken Alexander Josson), Fabienne/Thomas/Emilie (Just Drive), Bjorn (Decor 8),  Jan (Transmalysse), Alina (Waterhoennest), Ludovic (Malyvert), Justine (Rejotex), Victor/Michiel (Cameleon), Philippe (Grillguardo), Geert (Amuuso, Lorri), Steven/Delphine (O’Learys), Frank (Home Metal, Steelit), Wouter/Katrien (Debal Coatings), Jean-Louis (Color by Cherchye), Julien (Perivo), Sofie (Jules Destrooper), Fred (J. Cortès), Annick (AV Photography), Christof (Lobster Fish),  Nele (Vanrobaeys Granen & Zaden), Isabelle/Jan (Revor), Frederiek (brouwerij Hedonis, Belfond), Evelyne (Capcore, Conaissance Executive Serarch), Yves (Spinnekop) en Anne-Sophie (De Smet & Willems-Geassocieerde Notarissen).