CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75 CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

Vybros Capital Partners (VCP) stapt in bij Farmazorg

OOSTKAMP - Wat krijg je als je 3 apothekers samen zet met een burgerlijk ingenieur? Geen slechte Belgenmop, maar een revolutie in de Vlaamse apothekerswereld, zo meldt het Voka-blad Ondernemers. Met doorgedreven automatisatie en robotisering wil het West-Vlaamse Farmazorg de medicatieverdeling naar de zorgsector een pak efficiënter, veiliger en gemakkelijker laten verlopen. “Het verlicht het werk van de verpleegkundige en maakt dat van onze apothekers boeiender”, vertelt CEO Philippe de Dijcker aan Ondernemers. "Om onze ambitie en groei te ondersteunen hebben we nu Vybros Capital Partners aangetrokken."

Het verhaal begint in 2011 in Loppem, wanneer gebroeders apothekers Meulemeester en bevriende apotheker Van Damme in de garage naast de apotheek een robot plaatsen die gepersonaliseerde medicatiezakjes vult voor woonzorgcentra en andere zorginstellingen. “Door dagelijks zo’n medicijnrol per patiënt en per innamemoment aan te leveren – met het medicatieschema erop gedrukt – kunnen de steeds schaarsere verpleegkundigen hun tijd in andere, minder repetitieve en meer zorggerichte taken investeren”, zo luidt de boodschap van Philippe de Dijcker. “Toen de volumes te groot begonnen te worden en de locatie te klein, kwam ik er als burgerlijk ingenieur bij. We ontrafelden het hele proces en bundelden het in een set van algoritmes die alles analyseert en scant: onze digitale apothekeres Apollonia. Cruciaal – en dit maakt ons uniek – is dat we per uur automatisch 10.000 medicatieschema’s die de artsen opmaken controleren op dosering, interacties tussen medicijnen en eventuele opportuniteiten om van origineel naar generiek geneesmiddel te gaan. Met al die data kunnen we perfect monitoren wat een persoon aan medicatie neemt en indien nodig adviseren om bij te sturen. Zo kunnen we bijvoorbeeld de voorschrijvende arts vrijblijvend adviseren om de psychofarmaca – gebruikt bij psychiatrische aandoeningen of psychologische problemen – op tijd af te bouwen, wat dan weer de levenskwaliteit van de patiënt verhoogt.”

Nieuw verdeelcentrum 

Farmazorg telt vandaag 55 medewerker en heeft 4 eigen apotheken in Loppem, Brugge, Westkerke en Oostende. “Zo houden we voeling met de particuliere klant”, aldus de CEO. “Maar het zwaartepunt ligt bij ons verdeelcentrum in Westkerke van waaruit we sinds midden 2016 ruim 100 woonzorgcentra van De Panne tot Bilzen beleveren. Naast de pillen die verpakt worden in de medicijnrol zijn er nog losse items zoals bruistabletten en poederzakjes voor dagelijks gebruik. Die worden nu nog manueel klaargezet, maar worden wel met cameracontrole op fouten gecheckt. Dat willen we in de toekomst ook digitaliseren. Onze ambitie is om naar volledig foutloos te gaan, want bij medicatie mag er geen foutenmarge zijn. Met Farmazorg zijn we het best geplaatst om dit de komende jaren te realiseren, net door onze unieke combinatie van focus en technologische expertise. Op die manier zorgen we voor een efficiënte en veilige medicatieketen, wat resulteert in een lagere kost voor de belastingbetaler en een hogere levenskwaliteit voor de patiënt.”

Ambitie en groei

Om de oppervlakte van het verdeelcentrum gevoelig te vergroten, neemt Farmazorg in Westkerke straks het naastgelegen perceel in en wordt ingezet op verdere robotisering en automatisatie.

“Om onze ambitie en groei te ondersteunen hebben we Vybros Capital Partners (een initiatief van de familie Vande Vyvere en 40 partners) aangetrokken”, aldus nog de Dijcker. “Hun ervaring met het professionaliseren en structureren van groei-kmo’s en ook de kans om met andere managementteams uit het VCP-portfolio te sparren, komt voor ons op het juiste moment.”

www.farmazorg.com