Vroman management

Familie Vandecasteele (Groep Vroman) neemt Power Oil over van Gabriëls

VICHTE - Twee jaar nadat de benzinegroep Gabriëls de hand wist te leggen op het Wevelgemse Power, gaat het over tot de verkoop van een subdeel van Power, met name de tak die olie- en smeermiddelen in de markt zet. Koper van dienst is het bedrijf Vroman (Vichte) van de familie Vandecasteele die zodoende zijn bestaande portfolio alweer aandikt. Vroman is goed voor een jaaromzet van 23,5 miljoen euro, exporteert naar 65 landen wereldwijd en stelt in Vichte om en bij de 35 mensen aan het werk.

Precies vijf jaar terug kocht vader en ondernemer par excellence Hein Vandecasteele de smeeroliegroep Vroman, bij wijze van diversificatie. De voorbije jaren liet hij het operationeel management stap per stap over aan zijn twee kinderen (dochter Sofie en zoon Arne) die zich spijts hun jeugdige leeftijd erg goed van hun taak kwijten. "Te danken aan ons vader die ons met raad en daad bijstaat", zeggen broer en zus.

De familie Vandecasteele heeft met Vroman duidelijk gekozen voor een groeistrategie, en dat spijts het feit dat het moet opboksen tegen majors genre Castrol of Mobil. "Maar geen nood", zegt Arne Vandecasteele. "Voor gelijkwaardige productkwaliteit zetten wij er meer flexibiliteit en dienstverlening tegenover", aldus Arne Vandecasteele. Circa twintig procent van de omzet wordt verdiend in eigen land, tachtig procent komt van het buitenland.

Verbreding van de portfolio

Drie jaar nadat het Oost-Vlaamse JS Oil (uit Wondelgem) aan de scalp werd toegevoegd, volgt met Power Oil nu een tweede strategische overname die het productaanbod alweer aardig vergroot. In cijfers: op jaarbasis was Vroman met drie merken al goed voor 14 miljoen liter per jaar. Daar komt nu 1 miljoen liter bij van het merk Power wat de jaarcapaciteit op om en bij de 15 miljoen liter zal brengen. "Toen Gabriëls, na de overname van Power, besloot om zich integraal toe te leggen op de benzinedistributie en dus het netwerk van stations, diende zich voor ons een grote opportuniteit aan", aldus Arne en Sofie Vandecasteele. "Op twee maanden tijd was de deal ook effectief beklonken."

Vroman is en blijft ambitieus, ook na de Power-deal. Zo wordt volgend jaar de productiecapaciteit (lees: de afvulcapaciteit) in Vichte uitgebreid met een vierde lijn die dubbel zo performant zal zijn als de drie bestaande afvullijnen nu. Goed voor een investering van alweer 2 miljoen euro. Op zoek naar een KMO van het Jaar? Vroman verdient een hoge quotering. (KC)