Banden Vandekerskhove Luchtfoto 1

Familie Vandekerckhove wil met zijn bandencentrales ook buiten de provincie scoren

KORTRIJK - De in kringen van bandencentrales alom bekende familie Vandekerckhove blijft immer ambitieus. De voorbije jaren gaf ze slag om slinger een ugrade aan diverse centrales in West-Vlaanderen (Wevelgem, Waregem, Roeselare, Veurne), maar nu wordt ook meer en meer verder gekeken. In Doornik werd een eerste bandencentrale geopend met specialisatie voor vrachtwagen die over Waalse wegen rijden. Er wordt ook gelonkt naar opportuniteiten in Noord-Frankrijk.

De bandencentrales van Vandekerckhove zijn een begrip in de provincie. In totaal baat het familiebedrijf 22 eigen sites uit, waarvan iets meer dan de helft (12) in West-Vlaanderen. Verder hangt het logo ook uit in Oost-Vlaanderen (6 centrales), Vlaams Brabant (2), Limburg (1) en sinds kort dus ook in Doornik.

"We zijn fier op wat we ook in de voorbije boeiende jaren toch maar gerealiseerd hebben", zegt Nicolas Vandekerckhove. "Zo hebben we in Roeselare, waar we al 5 decennia aanwezig waren, geopteerd voor een totale state-of-the art nieuwbouw, met alles er op en er aan en met een capaciteit van liefst 18.000 wisselbanden. Een investering van om en bij de 3,5 miljoen euro maar future proof. Eerder hadden we in Roeselare drie collega's (Meeuws, Motraco, Tyro), overgenomen zodat een nieuwbouw zich opdrong om de klanten beter te kunnen dienen. Daarbij werd ook gedacht aan het duurzaam karakter middels zonnepanelen op het dak. Zopas kwam daar nog een vierde overname bij met Banden Vandewalle uit Staden, dat nu ook ondergebracht wordt bij Q Team Roeselare. In Veurne volgden we een gelijkaardig scenario toen we concullega Vandamme Banden (Alveringem) in de armen sloten en vervolgens ook opteerden voor een nieuwbouw op het bedrijventerrein Monnikenhoek in Veurne. De voorbije jaren kregen ook onze centrales in Waregem en Wevelgem een nieuw en modern kleedje aangemeten."

Samen sterker

De ambitieuze ondernemersfamilie kijkt inmiddels al verder en heeft zijn oog ook laten vallen op de Noord-Franse markt. "Een markt met veel potentieel", weet Davy Vandekerckhove. "We kennen ook de wensen van de Franse klanten, want in Veurne bijvoorbeeld is 15 procent van ons cliënteel al Frans. Zij weten onze service danig te waarderen."

Naast de eigen activiteiten en sites, maakt de familie Vandekerckhove al sinds 2004 deel uit van het samenwerkingsverband Q Team, en dat met concullega Lambrecht Banden (van de Oost-Vlaamse familie Lambrecht)  en met het Waalse VP Pneus. "Via deze 'groepsalliantie' wordt onder meer een gezamenlijk aankoopbeleid gevoerd en ook de dienstverlening onderling op elkaar afgestemd", aldus Nicolas Vandekerckhove.

Q Team, het samenwerkingsverband tussen de bandennetwerken van VP Pneus, Lambrecht Banden en Vandekerckhove (VDK), is één van de leidende bandenexperts in België. VP Pneus en Lambrecht Banden worden sinds de zomer van 2021 gecontroleerd (voor 75 procent) door de investeringsmaatschappij Dovesco (van Anthony en Gregory De Clerck). Het bandennetwerk van de familie Vandekerckhove bleef toen buiten die financiële transactie maar blijft wel operationeel aan boord van het Q Team samenwerkingsverband.