De Clerck los 5

Families De Clerck tekenen voor een mega investering in de Andalusische hotelsector

ROTA - In de loop van deze maand juli opent het nieuwe luxeresort Punta Candor Rota de deuren in Andalusië (Playa de la Luz). Drie bekende West-Vlaamse families liggen aan de basis. De familie van Jan De Clerck en kinderen (die al decennia lang diverse hotels uitbaten in de regio, zie foto), en verder Dominiek De Clerck en Luc De Clerck (zonen van wijlen Roger De Clerck, Beaulieu). Het gaat om een mega investering die - volgens Jan De Clerck - goed is voor circa 25 miljoen euro. 

(van onze correspondent ter plaatse)

Jan De Clerck is gepokt en gemazeld in de Zuid-Spaanse hotellerie. Hij streek in 1969 neer in Andalusië om er ‘een oogje in het zeil’ te houden op het hotel Playa de la Luz, dat drie West-Vlaamse ondernemers eerder hadden aangekocht: advocaat Joris De Clerck (vader van Jan), zijn neef Roger De Clerck (Beaulieu) en gewezen Sunair-baas Rudolf Vanmoerkerke. Ze hadden aanvankelijk elk één derde in het schitterende familiaal hotel dat tot op vandaag duizenden West-Vlaamse toeristen blijft aantrekken. In de jaren zeventig werd Vanmoerkerke uitgekocht. Jan De Clerck bleef ter plaatse altijd – nu dus 55 jaar al – trouw op post.

Jan De Clerck, die in Andalusië  de status van een halfgod heeft verworven omwille van zijn niet aflatend ondernemerschap in de regio rond Cadiz en zijn grote sociaal-maatschappelijke inzet, bouwde sinds de jaren zeventig in alle stilte een mini-hotelimperium op. Nu hebben zijn kinderen (Stefaan, Sophie, An) de fakkel grotendeels overgenomen. “Maar met het project Punta Candor Rota, gooi ik mij  samen met mijn kinderen nog een laatste maal voluit op een investering” zegt Jan De Clerck (81). “In Dominiek en Luc De Clerck, met wie ik altijd een goede band heb onderhouden, vond ik co-investeerders die ook helemaal in het project geloven. Noem het maar een mooie voortzetting van wat onze ouders destijds hebben opgebouwd. De cirkel van de geschiedenis is zo te zien mooi rond.”

Nieuwe formule

Punta Candor Rota gooit liefst 127 luxeflats op de markt die in een soort van alternatieve hotelformule kunnen gehuurd worden. Volgens Jan De Clerck beantwoord het concept aan een nieuwe vraag vanuit de markt. “Toeristen willen meer privacy ofte hun eigen stek, maar gelijktijdig willen ze ook kunnen terugvallen op de voordelen van klassieke hotelaccomodatie”, zegt Jan De Clerck. “Denk aan een of meer restaurants op de site, of aan bepaalde diensten die het leven op vakantie gemakkelijker maken. Naast een gemeenschappelijk zwembad, kunnen bepaalde flats ook hun eigen zwembad in huis hebben.”

De West-Vlaamse luxeresort zal flats tellen met 1, 2 of 3 kamers. Aan de investering hangt een prijskaartje van om en bij de 25 miljoen euro. De eerste fase wordt rond deze tijd opgeleverd en officieel geopend.

De Avenida Jan De Clerck

Bijzonder is ook de ligging van het vastgoedproject. Pal voor één van de langste stranden en mooiste duinengebieden  aan de Costa de la Luz. Maar ook de straatnaam doet grote ogen gooien. Punta Candor Rota komt immers te liggen aan de Avenida …Jan De Clerck, numero uno.

Omwille van bewezen diensten aan het lokale toerisme en aan de community, kreeg Jan De Clerck vijf jaar terug van de lokale autoriteiten een eigen straat ‘cadeau’, toen er nog geen sprake was van dit project.

(Karel Cambien in Rota)

foto 1: familie Jan De Clerck

foto 2: Stefaan en Jan De Clerck