Bouw foto HBVL

Februari was recordmaand voor faillissementen

KORTRIJK - Met 1.005 faillissementen (+14,33%) over heel Belgiƫ was de voorbije maand de zwaarste maand februari ooit. Dat blijkt uit cijfers van Graydon. Ook binnen het Vlaams gewest (619 uitspraken, +12,39%) werd een absoluut record genoteerd. In het Brussels gewest liggen de cijfers nog steeds lager dan in de periode pre-covid, terwijl die van het Waals gewest in lijn liggen met vorig jaar. Jammer maar waar: ook West-Vlaanderen laat recordcijfers optekenen.

Verhoudingsgewijs neemt de rechtsvorm BV een steeds belangrijker deel in van het aantal faillissementen (61,09%), zo meldt GraydonCreditsafe. Voor het eerst wordt trouwens de kaap van de 60% overschreden. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat de BV met een minimale inbreng kan worden opgericht, waardoor bedrijven gemakkelijker zonder buffers kunnen beginnen. Vooral na de hervorming van de vennootschapswetgeving is dit een populaire rechtsvorm geworden.

In de bouwsector werden in de periode januari-februari nooit eerder zoveel faillissementen genoteerd. Met 442 uitspraken over heel het land wordt het vorige record van 2018 (met 370 uitspraken) met +19,46% overschreden. De stijging is voornamelijk gesitueerd in Vlaanderen, al telt ook Brussel een spectaculaire stijging.

West-Vlaanderen duikt mee

West-Vlaanderen volgt de algemene trend. Nooit eerder werden de voorbije tien jaar zo'n slechte cijfers opgetekend. Op provinciaal niveau zien we met betrekking tot de maand februari alleen absolute records sneuvelen in Vlaams-Brabant
(101 uitspraken) West-Vlaanderen (114 uitspraken) en Oost-Vlaanderen (145 uitspraken).

In januari en februari samen gingen 193 West-Vlaamse bedrijven over de kop. Dit zijn er 20 meer dan in dezelfde maanden van 2023. In 2021 waren er dat 83, omwille van de bekende steunmaatregelen. De sectoren die - ook in West-Vlaanderen - het meest afzien zijn de bouw, de transportsector en de horeca.

foto: Mediahuis (archief)