Nieuws West-Vlaanderen Felix Van de Maele vlagt de hoofdzetel van Collibra uit naar Nederland

Felix Van de Maele vlagt de hoofdzetel van Collibra uit naar Nederland

Felix Van de Maele vlagt de hoofdzetel van Collibra uit naar Nederland

OOSTENDE – De Oostendse ‘wonderboy’ Felix Van de Maele van bigdataspecialist Collibra heeft aangekondigd dat hij de hoofdzetel van zijn succesrijke bedrijf verhuist van België (Brussel) naar Nederland. De reden? Het Belgische overheidsbeleid rond aandelenopties dat fiscaal te stringent en te nadelig zou zijn. Een signaal vanuit de bedrijfswereld dat kan tellen, want begin dit jaar al liet de sector van de techbedrijven weten dat er dringend moest opgetreden worden. Met de beslissing van Collibra luidt de vraag wanneer de politiek de ernst van de situatie eens zal inzien. Cicero zou gezegd hebben: “Quosque tandem abutere patientia nostra?”  

Het is de krant De Tijd die het nieuws wereldkundig maakte. Collibra is de voorbije jaren uitgegroeid tot het waardevolste Belgische techbedrijf. Eind vorig jaar haalde het niet minder dan 250 miljoen dollar op tegen een waardering van 5,25 miljard dollar. Het mocht zich toen de eerste Belgische pentacorn noemen, een vijfvoudige eenhoorn (unicorn). Die laatste term verwijst naar niet-beursgenoteerde techbedrijven met een waardering van minstens 1 miljard dollar. Collibra heeft als specialist inzake data mining en onder impuls van Van de Maele al de status van ‘mini-multinational’ verworven. Het techbedrijf kan alvast op veel aanzien rekenen.

Competitief blijven

In het Belgisch systeem worden werknemers die aandelenopties krijgen, al meteen belast nog voor ze zelf inkomsten kunnen puren uit de hen toegekende opties. De belangrijkste reden voor de juridische verandering is dus het Belgische systeem van aandelenopties, bevestigt CEO Felix Van de Maele aan de krant De Tijd. “In ons bedrijf heeft iedereen aandelenopties”, zegt hij. “Met de strakkere Belgische regels daarvoor is het op de lange termijn moeilijk competitief te zijn om mensen aan te werven. We moeten onze Amerikaanse werknemers kunnen aanbieden wat ze elders vinden. Met die Nederlandse topholding krijgen we meer flexibiliteit.”

Ongeveer 800 van de 1.300 werknemers van Collibra zijn Amerikanen. De jaarrekening is opgemaakt in dollar en Van de Maele zit het gros van zijn tijd in de Verenigde Staten. Hoewel de scale-up tot nu officieel in Brussel was gevestigd, ligt het operationele hart op een boogscheut van Wall Street in New York.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.