Coucke Marc KV_Oostende

Fietsen Minerva en KV Oostende belangrijkste falingen van de voorbije week

IEPER - Fietsen Minerva uit Ieper, een grote naam in de sector, ging de voorbije week over de kop. Ook voetbalbedrijf KV Oostende wist het hoofd niet boven water te houden. Het zijn de belangrijkste namen uit een lijst met 20 namen, hoofdzakelijk kleine kmo's.  Minerva was onder meer toeleverancier bij de bekende retailketen Decathlon.

Minerva Cycling zat al een tijdje in financiële problemen. Die werden uiteindelijk zo grot dat de leiding van het bedrijf zich genoodzaakt zag om de boeken neer te leggen. Onder andere het overlijden van de CEO van Minerva Cycling, zo’n twee jaar geleden, had een cruciaal impact. Maar dat niet alleen.

“Tijdens de coronacrisis verkochten ze plots veel meer fietsen, maar nadien daalde de verkoop weer”, aldus curator Peter Dewitte bij VRT. “Het bedrijf hanteerde bovendien een strategie van hoge omzet met kleine marges en er waren geen reserves meer om tegenvallende cijfers op te vangen. Minerva gaf vaak ook langer garantie dan wettelijk verplicht, maar de kwaliteit van de producten bleek niet altijd in verhouding daarmee te zijn.”

KV Oostende rekent, zoals al eerder gemeld, op een doorstart via een hulpboei die aangeboden wordt vanuit Diksmuide.

20 namen

Deze week werden in totaal, inclusief Minerva en KV Oostende, 20 West-Vlaamse bedrijven door de rechtbank failliet verklaard. De namen: Hamaco (Nieuwpoort), David Vandycke (Kortrijk), Den Huzaar (Brugge), De Pover (Blankenberge), DVA Construct (Koksijde), Valckx (Kortemark), Bardi (De Panne), BMB Services (Wevelgem), The Coffeehouse (Roeselare), Suzanne Martirosiyan (Kortrijk), Dicha (Brugg), ABC (Koksijde), Tony Van Durme (Koksijde), Smophy (Kortrijk), CNV Projects (Wevelgem), Nairian Logistics (Kortrijk), AIBS (Roeselare) en All Energy Solutions (Tielt).

info: Meer details over de verschillende falingen vindt u op onze overzichtspagina

foto: archief