Nieuws West-Vlaanderen Filip Balcaen kan ‘incontournable’ worden bij Recticel

Filip Balcaen kan ‘incontournable’ worden bij Recticel

Filip Balcaen kan ‘incontournable’ worden bij Recticel

WAREGEM – Uit een transparantieverklaring van het beursgenoteerde Recticel blijkt dat Filip Balcaen, naast zijn bestaand aandelenpakket van  22,6 procent, ook nog een optie heeft op een bijkomend pakket van 4,36  procent. Als hij ook dat laatste pakket naar zich toehaalt – tegen september moet dat duidelijk worden – dan verwerft hij met zijn investeringsvennootschap Baltisse een zogenaamde blokkeringsminderheid bij Recticel. 

De term blokkeringsminderheid verwijst naar de mogelijkheid dat met een bepaald minimum aantal stemrechten, meestal 25%, bepaalde besluiten kunnen worden voorkomen. Volgens het vennootschapsrecht is bijvoorbeeld voor bepaalde besluiten van de algemene vergadering een meerderheid van 75% van het kapitaal vereist. Met een blokkerend minderheidsbelang van meer dan 25% kunnen besluiten zoals de liquidatie van een onderneming, uitsluiting van inschrijvingsrechten in geval van een kapitaalverhoging of een statutenwijziging worden vermeden.

Nieuw gegeven

Filip Balcaen nam eerder dit jaar het aandelenpakket van het Oostenrijkse Greiner over, met een optie op de aankoop van bijkomende aandelen. Recticel is een isolatiebedrijf en Filip Balcaen gelooft onvoorwaardelijk in het potentieel van Recticel. Dat topinvesteerder Filip Balcaen ook nog een optie had was tot nu nog niet bekend gemaakt. Als Balcaen de extra aandelen koopt, stijgt zijn belang in Recticel samen met een extra pakketje tot 27,2 procent, ofte een blokkeringsminderheid. Mocht hij ooit doorgroeien naar 30 procent of meer in Recticel, dan zou hij volgens de beursreglementering een verplicht openbaar bod moeten doen op de rest van de beursgenoteerde isolatiegroep.

Recticel heeft onder meer een belangrijke fabriek in Wevelgem.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.