Origis Double Rainbow

Filip Balcaen en Paul Thiers desinvesteren in hun succesbedrijf Origis

WAREGEM - Filip Balcaen en Paul Thiers hebben het Amerikaanse luik van Origis -specialist in de aanleg van zonneparken- verkocht. Koper van de meerderheid van Origis USA is het Amerikaanse fonds Global Atlantic. 

Origis is in de VS als een komeet omhoog geschoten en wist er als installateur van parken voor zon energie jarenlang referentie na referentie binnen te rijven. Om maar enkele voorbeelden te geven: op de klantenlijst prijken grote namen als Walmart, Google en Disneyland in Florida, die allen een zonnepark door Origis lieten bouwen.

Zoveel succes wist de aandacht te trekken van het gereputeerde fonds Amerikaanse fonds Global Atlantic, dat in 2018 al een minderheidsparticipatie nam in Origis USA. Nu verovert het dus de meerderheid in dat bedrijf. Het management blijft ook aan boord en investeert mee in de vorm van een management buy-out.

Origis werd in 2008 boven de doopvont gehouden. Paul Thiers (ex-Unilin) was in Origis co-investeerder vanaf het eerste uur. Filip Balcaen trad pas later (2016) toe tot het kapitaal van Origis. In de geconsolideerde groep hadden Paul Thiers en Filip Balcaen elk 36,5 procent van de aandelen. Wat er met de rest van Origis -denk aan de Europese activiteiten- moet gebeuren, is in deze fase onduidelijk. De Amerikaanse poot van Origis was sowieso de belangrijkste. Er werd geen overnamebedrag bekend gemaakt.