Flanders Flooring D 23

Flanders Flooring Days zet de West-Vlaamse textieltraditie in de kijker voor de hele wereld

KORTRIJK - In de regio Zuid West-Vlaanderen zijn de Flanders Flooring Days van start gegaan. Het betreft de tweede editie. Tien West-Vlaamse topbedrijven uit de tapijt- en de vloersector zetten hun deuren openen voor klanten, leveranciers en prospects van over de hele wereld. De bedoeling? De wereld laten zien wat de deelnemende bedrijven aan technologie, producten, procescapaciteit en mankracht in huis hebben, en hoe ze het verschil kunnen maken in de geglobaliseerde wereld van vandaag.     

Tijdens de Flanders Flooring Days geven 10 sterke spelers een insiders-blik op de toekomst van de tapijt- en vloerenindustrie. Van 22 tot 25 mei ontdekken bezoekers in een straal van amper 25 kilometer het productieproces, de innovaties en de toekomstplannen van enkele wereldautoriteiten uit deze industrie in onze regio.

De eerste editie van de Flanders Flooring Days in 2022 was erg succesvol en lokte honderden spelers uit de sector. De bezoekers ontdekten in een minimum van tijd een maximum aan innovaties. Het succes maakt deze tweede editie vanzelfsprekend. Alive and kicking FFD gaat verder dan alleen een showcase van producten en innovaties. Het evenement toont ook de drive en ambitie van deze sector. De bedrijven achter FFD zijn samen goed voor 17.000 jobs wereldwijd, hebben 300 openstaande vacatures en investeren de komende twee jaar meer dan 300 miljoen euro in hun bedrijven.

Investeren in de toekomst

Deze investeringen richten zich onder meer op energiebesparing, duurzame grondstoffen en opleiding. Om maar enkele voorbeelden te geven. Unilin investeert dit jaar 20 miljoen euro in een grotere productiecapaciteit voor Luxury Vinyl Tiles. Er komt onder andere een gloednieuwe lijn die veel minder energie verbruikt. De Condor Group, één van de nieuwe partners van FFD, maakt gebruik van gerecycleerde plastics uit de oceaan, net zoals ook Associated Weavers doet. “Er is naast het directe voordeel van CO2-reductie ook een sociale impact van beach clean-ups in de lokale gemeenschappen”, vertelt Jan Hoekman jr., directielid bij Condor Group.

Daarnaast besteden de deelnemende bedrijven ook veel aandacht aan opleidingen en de ontwikkeling van de medewerkers. Peter Desmet, CEO Mc Three: “We investeren in onze mensen en geven hen specifieke trainingen. Hierdoor krijgen zij ook de kans om door te groeien.”

Traditie versterken

Op Flanders Flooring Days smelten twee tradities van deze regio samen: de diepgewortelde expertise en passie voor de tapijt- en vloerenindustrie en de Vlaamse gastvrijheid. “Het is alsof je iemand bij je thuis uitnodigt in plaats van op restaurant”, vat Ruben Desmet van mede-initiatiefnemer Unilin het concept samen.

FFD is dus een soort vakbeurs, maar dan bij de bedrijven zelf. Want waar kan je beter alles ontdekken dan in hun flagship showrooms? En waar kan je zoveel expertise op een boogscheut van elkaar zien? Dat kan nergens beter dan in West-Vlaanderen, toch?

foto: Erik Deporte – CEO | Associated Weavers, Wim Coppens – VP Flooring | Beaulieu International Group, Peter Desmet – CEO | Mc Three, James Neuling – Executive Director | Belysse, Ruben Desmet – President Flooring Unilin, Jan Dossche – President | COREtec Floors International, Luc Claeys – CEO |OSTA, Vincent Vermoere – Directeur Vebe Floorcoverings (Condor Group) , Joe Lano – CEO | Lano Carpets