Flanders Make Smart-Factory_1

Flanders Make selecteert 4 West-Vlaamse topbedrijven als rolmodellen voor digitalisering

KORTRIJK - Flanders Make lanceerde de voorbije dagen in het Vandewiele Experience Center (in Marke) een versnellingsprogramma voor de end-to-end digitalisering van Vlaamse productiebedrijven. Concreet steunt Flanders Make 6 topbedrijven, waaronder vier West-Vlaamse (Vandewiele, Picanol, CNH en Crops naast Atlas Copco en Sabca) om hun productie op 5 jaar tijd volledig en duurzaam te digitaliseren. Om te garanderen dat het programma - goed voor 11 miljoen euro aan overheidsgeld - de brede industrie ten goede komt, krijgen andere productiebedrijven ook uitgebreid de kans om te leren hoe ook zij de noodzakelijke digitaliseringsstappen kunnen zetten om competitief te blijven en productie in ons land op peil te houden.

 

Bij end-to-end digitalisering worden alle processen op elkaar afgestemd tijdens de digitalisering, van productontwerp tot productiecontrole en -sturing. Dit gaat stappen verder dan zogenaamde eilandautomatisering, waar meestal maar één aspect in de productieketen wordt aangepakt.

“De voornaamste rol van Flanders Make de komende vijf jaar is die van katalysator van een diepgaande bedrijfstransformatie van de maakindustrie, die meer competitief, digitaal en duurzaam zal zijn, en van andere industrieën die voor vergelijkbare uitdagingen in productie staan", zei Flanders Make Voorzitter Urbain Vandeurzen. "Onze aanpak ondersteunt de ambitie van de Vlaamse regering om een innovatieleider te worden onder de Europese topregio's. Via dit ambitieuze versnellingsprogramma neemt Flanders Make samen met zes topbedrijven het voortouw om de business transformatie te realiseren die cruciaal is voor de competitiviteit van onze industrie in Vlaanderen.”

Het belang van demo's

Het onderzoekscentrum Flanders Make creëert in eerste instantie demonstratie omgevingen in zijn co-creatiecentrum in Kortrijk. Die vormen de basis voor piloot productielijnen bij de deelnemende bedrijven.

Hieruit leren ze hoe ze hun volledige productie versneld en duurzaam kunnen digitaliseren, wat hun in staat stelt om een grote mix van producten in lage volumes te maken, op maat van hun klanten. De realisaties bij de zes leadbedrijven kunnen vervolgens anderen inspireren.

Lokale verankering

“We kiezen met dit end-to-end digitaliseringsprogramma bewust voor een aanpak over meerdere sectoren heen, zodat de kennis en kunde die we opdoen toepasbaar is voor de brede industrie", aldus Dirk Torfs, CEO van Flanders Make. "De betrokken bedrijven zullen ook nauw samenwerken met lokale en Europese technologieontwikkelaars en -integratoren. Dit zal bijdragen tot een grotere onafhankelijkheid van technologieleveranciers die traditioneel nog vaak aan de andere kant van de wereld gevestigd zijn. Door samen voluit in te zetten op digitalisering in een duurzaam kader, met doorgedreven aandacht voor werkbaar werk, kunnen we productiebedrijven in Vlaanderen verankeren en ook nieuwe productie opzetten.

Inspiratie voor anderen

”Als technologische innovator in de maakindustrie zijn we bij Vandewiele trots deel uit te maken van dit programma, met het oog op het creëren van digitaal onderling geconnecteerde productiecellen van de toekomst", aldus Charles Beauduin namens Vandewiele. "Deze nieuwe technologieën zullen niet enkel bijdragen tot de groei van ons bedrijf maar tevens een inspiratie zijn voor andere maakbedrijven, waardoor ook zij duurzamer zullen digitaliseren en hun ecologische voetafdruk verkleinen.”