Zeebrugge waterstof en LNG

Fluxys en Colruyt krijgen vergunning voor eerste waterstoffabriek in België

ZEEBRUGGE - De provincie West-Vlaanderen heeft de omgevingsvergunning toegekend voor waterstoffabriek Hyoffwind in Zeebrugge. Dat nieuws is afkomstig van de nieuwsbrief Flows. Initiatiefnemers Groep Colruyt en Fluxys staan nu dicht bij het bouwen van de eerste industriële waterstofcentrale van België.

Zonder dat er ruchtbaarheid aan werd gegeven, verleende de Provincie West-Vlaanderen een omgevingsvergunning voor waterstoffabriek Hyoffwind in Zeebrugge. Dit gebeurde, volgens de nieuwsbrief Flows, al op 8 december maar het beslissingsdocument werd niet openbaar vrijgegeven “wegens auteursrechterlijk beschermde plannen”.

Hyoffwind wordt gebouwd in de Barlenhuisstraat in de oostelijke achterhaven van Zeebrugge. Daar heeft Fluxys terreinen in concessie van het havenbestuur. In november raakte al bekend dat de Stad Brugge – mede-eigenaar van Port of Antwerp-Bruges – dit project gunstig adviseerde aan de Provincie West-Vlaanderen.

Belgische mijlpaal

Die goedkeuring betekent een mijlpaal voor de Belgische energietransitie, aldus Flows. Hyoffwind wordt de allereerste waterstofcentrale (power-to-gas) op industriële schaal van het land. De omgevingsvergunning werd gevraagd door producent van windenergie Virya Energy (Groep Colruyt) en gasnetbeheerder Fluxys. De installatie moet elektriciteit van partners Parkwind en Eoly Energy omzetten in groen waterstofgas voor het aardgasnet, industriële gebruikers in binnen- buitenland en voor het balanceren van het elektriciteitsnet van Elia.

 

Op die manier kan Hyoffwind in 2024 beginnen produceren met een capaciteit van 25 megawatt. Dat kan volgens de evolutie van de vraag later naar 100 megawatt opgeschaald worden. Er wordt gemikt op een productie van jaarlijks 3.500 tot 4.000 ton waterstof dat aan de hoogste normen voor de transportsector voldoet. Eens geproduceerd zal de waterstof zowel via leidingen als tankwagens de fabriek verlaten, zo wist Flows nog te melden.