Fluxys-LNG-Zeebrugge-2019-540×365

Fluxys en de LNG-site van Zeebrugge belanden op zwarte lijst

ZEEBRUGGE - Oekraïne heeft Fluxys (dat de LNG-haven in Zeebrugge beheert) op een zwarte lijst geplaatst. De reden is niet ver te zoeken. Fluxys is sinds het begin van de oorlog op grote schaal Russisch LNG-gas blijven invoeren via 'transithaven' Zeebrugge. 

Als de cijfers kloppen dan zou de LNG-haven van Fluxys in Zeebrugge tussen januari en september voor zo'n 5,73 miljard kubieke meter via de West-Vlaamse haven geïmporteerd hebben. Meer nog dan in dezelfde periode van 2022. Fluxys beweert zelf dat het 'met handen en voeten' gebonden is door een lange termijn contract met Moskou. Het via Zeebrugge ingevoerde Russisch LNG-gas vindt ook zijn weg naar klanten in het Verre Oosten, in het Midden Oosten en in Zuid-Amerika.

Het Oekraïense National Agency on Corruption Prevention heeft Fluxys nu formeel toegevoegd aan een lijst met ‘oorlogsponsors’. Bedrijven zeg maar die Rusland indirect steunen dor zaken te blijven doen met Rusland. Het gas in kwestie is afkomstig van het Russische energieveld Yamal, één van de grootste ter wereld en eigendom van de Russische maatschappij Novatek.

De milieubeweging Greenpeace noemt het al langer een schande voor België dat dit soort trafiek nog verder kan doorgaan, terwijl de politieke autoriteiten (de regering maar ook de gemeenten die mede eigenaar zijn van Fluxys) perfect op de hoogte zijn.