Aerial photography

Fluxys wil van Zeebrugge meer dan ooit een groene haven maken

ZEEBRUGGE - Gouverner, c'est prevoir. Het is een bekend adagio. Energie operator Fluxys wil er op zijn manier op inspelen. Het doel: van Zeebrugge meer dan ooit een groene hub maken. 

Infrastructuurgroep Fluxys en dochterbedrijf Fluxys LNG peilen naar de interesse van de markt voor de invoer van koolstofarme molecules vanuit de terminal in Zeebrugge. Met dit marktinitiatief anticipeert Fluxys op de behoefte aan grootschalige decarbonisering. De bevraging loopt tussen november 2023 en februari 2024.

Als essentiële infrastructuurpartner neemt Fluxys naar eigen zrggen actie om de LNG terminal in Zeebrugge te verbreden naar een multi-molecule hub, en zo ook koolstofarme en klimaatneutrale molecules in te voeren. Op die manier kan de terminal een aanzienlijke bijdrage leveren tot de energietransitie en de energiebevoorrading van Noordwest-Europa verder diversifiëren, aldus Fluxys.

Multi-hub

De Zeebrugge multi-molecule hub biedt rechtstreeks vanuit de zee toegang voor grote schepen om naast LNG ook waterstof en waterstofdragers aan te voeren. Vanuit Zeebrugge is er bovendien een directe aansluiting naar de grote industriële zones in België en Noordwest-Europa, aldus Fluxys.

De marktbevraging is voor de energieleveranciers een bijzondere kans om hun groeiende behoefte kenbaar te maken. Het model van de terminal biedt alle potentiële klanten open toegang tot de voorgestelde diensten. Ze kunnen hun interesse laten blijken voor een waaier van diensten voor koolstofneutraal bio-LNG of synthetisch LNG, waterstof, waterstofdragers,  gecomprimeerd aardgas (CNG - Compressed Natural Gas) en conventioneel LNG. De eerste resultaten van de marktintenties worden voorjaar 2024 verwacht.

Toekomstgericht denken

"Met de Zeebrugse multi-molecule hub willen we een grote bijdrage leveren tot de versnelling van de energietransitie", dixit pascal De Buck, managing director en CEO van Fluxys. "Dit project sluit aan bij de federale waterstofstrategie en ondersteunt de Port of Antwerp-Bruges om een draaischijf voor groene energie te creëren. Ik ben fier dat we met Fluxys opnieuw vooruitdenken en werken aan de oplossingen die morgen en overmorgen nodig zullen zijn voor de industrie en de maatschappij in Noordwest-Europa."