Dranouter Folkfestival

Folkfestival Dranouter loopt in de kijker van milieu-experts

De GroeneVent Awards van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) voor de duurzaamste evenementen van Vlaanderen gaan dit jaar naar het folkfestival Dranouter, MiraMiro, Thé Dansant en Chap’eau. OVAM looft de milieu aanpak. Ook het Ieperse muziekfestival Ieperfest mag een pluim op zijn hoed steken.  

OVAM maakte de winnaars bekend via het persagentschap Belga. Naast het muziekfestival van Dranouter viel ook het hardcorefestival Ieperfest in de prijzen met zowaar een lifetime achievement award voor jarenlange, volgehouden inspanningen. “Een festival met een uitgestippeld milieubeleid was twintig jaar geleden een curiosum, tien jaar geleden een voorloper en vandaag is het een vanzelfsprekendheid”, vindt Henny De Baets, administrateur-generaal van OVAM.

Dit jaar hadden niet minder dan 70 organisaties hun kandidatuur ingediend voor een van drie categorieën: kleine (tot 3.000 bezoekers), middelgrote (tot 15.000) en grote (meer dan 15.000) evenementen. De winnaars krijgen respectievelijk 1.000, 3.000 en 6.000 euro aan prijzengeld. Bij de grote evenementen gaat de award dit jaar naar folkfestival Dranouter, dat tijdens de jongste editie een mobiel rietveld gebruikte voor een deel van de waterzuivering. Crammerock en Sfinks waren de twee mede genomineerden. In de middelgrote categorie won MiraMiro, een evenement tijdens de Gentse Feesten op de site van de Sint-Baafsabdij.

Bij de kleine evenementen was er een ex aequo tussen het Limburgse Chap’eau, dat elk jaar ergens anders plaatsvindt en ondanks die logistieke uitdagingen toch veel aandacht heeft voor milieu en duurzaamheid, en Thé Dansant, een dance-event dat vijf keer per jaar op unieke locaties zoals zandgroeves of leegstaande kloosters georganiseerd wordt. Hier waren de andere genomineerden het Irie Vibes Roots Festival (Kortemark), Quondam (Berlaar), Kleinhouse (Antwerpen) en Release (Borgloon).