De Keyzer Dirk

Fotograaf Dirk De Keyzer verlegt zijn grenzen

KORTRIJK - In Kortrijk heeft fotograaf Dirk De Keyzer zijn boek en expositie onder de noemer 'Zinnebeelden' voorgesteld, waarin hij letterlijk zijn beroepsgrenzen verlegd. De Keyzer was in Zuid-West-Vlaanderen als het ware wereldberoemd als creatief en uitmuntend portretfotograaf. Corona heeft hem zijn grenzen doen verleggen: van portretfotografie naar kunstige impressiefotografie, waarbij hij ook het bedrijfsleven met een andere bril bekijkt.      

Op kwaliteit staat geen leeftijd. Dat bewijst Dirk De Keyzer (70), bezige bij én creatief brein van nature. Met 'Zinnebeelden' kijkt hij op een bijzondere wijze naar de wereld rondom hem. Dat kan gaan van de haven van Oostende over waardevol erfgoed en de natuur tot bijzondere locaties in eigen land of in het buitenland. De lens van De Keyzer kijkt totaal anders naar de 'dingen' en dat zorgt voor kleurrijke, boeiende en altijd verrassende impressies. Zaken die je op het eerste zicht met het blote oog niet ziet, krijgen in een andere context ook een nieuwe dimensie.

Dirk De Keyzer zegt dat corona zijn kijk op de wereld heeft veranderd. Alle foto's zijn rechtstreeks of onrechtstreeks gerelateerd aan corona. "Bij de uitbraak van het virus ervaarde ik een soort van blikseminslag", zegt de Kortrijkse topfotograaf. "In enkele luttele seconden vormde zich een halo rond alles. Gekleurde lijnen of lichtplekken kregen de bovenhand. De omgeving was leeg, verbrand of gestileerd. Alle beelden kregen een abstracte dimensie of werden een droombeeld."

Anders kijken naar economie

De Keyzer geeft ook een poëtische ondertoon mee aan zijn kunstig werk. Niet alleen in beeld maar ook in woord. Hij nam de poëtische dichter Pol Vermeersch onder de arm om literaire impressies neer te pennen bij elk van zijn foto's. De fotografie van De Keyzer heeft het potentiaal om moeiteloos de toekomst te overleven. Zijn portretten trekken niet alleen de aandacht maar ze beklijven ook.

Onder meer de economische activiteiten in de havens van Oostende en Zeebrugge worden anders bekeken. Metalen hijskranen die richting hemel neigen krijgen de dimensie van een groep giraffen die verlamd worden door een onzichtbare vijand. Kortom: het oeuvre van De Keyzer is gelijktijdig grensverleggend en 'brainbrekend' en verdient daarom een plaats in zowel kantoorruimtes als in privé salons.

info: mailen naar dekeyzervanpoucke@gmail.com