Futurn verwerft iconische site in Hasselt

KORTRIJK - De iconische Recor site in Hasselt krijgt een nieuwe bestemming. De kopers zijn een joint venture van de gelieerde bedrijven, het Kortrijkse Futurn en het Limburgse Immopro (Mathieu Gijbels). Sinds de stopzetting van de meubelproductie en de verhuis van de salonproductie naar de site van Recor Bedding in Genk in 2020, was de familie Corthouts op zoek naar een nieuwe bestemming. Projectontwikkelaar Futurn zal er samen met Immopro nieuw leven creëren door de ontwikkeling van een nieuwe bedrijvencampus.

Recor Group is al meer dan 70 jaar een vaste waarde in de Benelux meubelmarkt met de merken Recor (salons en fauteuils), Sofabed (slaapbanken) en Recor Bedding (matrassen en boxsprings). René Corthouts richtte het bedrijf op in 1949 en breidde de site in Hasselt stap voor stap uit tot een van de grootste meubelfabrieken van België. In 1989 verhuisde hij de matrasproductie naar Genk om de aanhoudende groei mogelijk te maken. De productie van kasten en tafels kwam de laatste jaren echter in moeilijkheden door internationale concurrentie. Deze activiteit werd stopgezet in 2020. De salonafdeling van Hasselt werd via een succesvolle doorstart verhuisd naar de site van Recor Bedding in Genk, waar nu nog steeds een 100-tal mensen werken. Daarnaast heeft Recor Group twee productiefaciliteiten in Centraal-Europa waar een 300-tal mensen werken.
Om de site van Hasselt een nieuwe bestemming te geven heeft de familie Corthouts nu verkoopsovereenkomst getekend met Futurn B, een vennootschap die 50/50 zal worden aangehouden door Futurn Holding NV en Immopro NV, deel van de Gijbels Group. Het Kortrijkse Futurn heeft een uitgebreide expertise in de reconversie van oude bedrijfsterreinen en -gebouwen naar duurzame industriezones met de modernste noden. Gijbels Group is tevens partner binnen Futurn en vooral bekend van het bouwbedrijf Mathieu Gijbels.

Iconische site

De site heeft een oppervlakte van ongeveer 9 hectare en omvat ruim 80.000 m² gebouwen waarvan meerdere met verdiepingen. Vooral het kantoorgebouw, vlak aan het afrittencomplex is door iedereen bekend en vormt één van de bekende beelden van de Stad Hasselt. Ook de meest recente productiegebouwen kunnen nog een nieuw leven krijgen maar de oudste productiegebouwen, met asbestdaken en een heel lichte structuur hebben slechts een zeer beperkte waarde meer en zullen worden afgebroken De site is niet vervuild.
De nieuwe eigenaars zullen de komende maanden intensief werk maken van overleg met de vele stakeholders in dit project. Voor Futurn is het een normale manier van werken geworden om onmiddellijk na de aankoop van een terrein of pand met overheden en andere belangrijke spelers in de regio in overleg te treden en te zien op welke manier de kwaliteiten van de site het best kunnen gevaloriseerd worden. “Wij beseffen dat we met de aankoop van deze site een bijna iconische plek in Hasselt hebben verworven waar we erg zorgzaam moeten mee omgaan", zegt Gunther Biddelo namens Futurn. "Je kan deze site maar één maal een nieuwe invulling geven."

Mathi Gijbels heeft het ook over enorme uitdaging. De site is gelegen in industriegebied en de bedoeling is dit ook als hoofdbestemming te behouden. Niettemin wordt er wel gemikt op een levendige mix van bedrijfsgebouwen voor groot en klein, in een aantrekkelijke omgeving met aandacht voor groen en eventuele ondersteunende zachte functies zoals horeca- en leisure componenten. Volgens Frederik Baert van Futurn verdient deze site een duurzaam é innovatief bedrijvenpark.