Galloo 80

Galloo investeert 60.000 euro in eigen veiligheid en die van de omgeving

MENEN - Recyclagebedrijf Galloo van de familie Vandeputte investeert zwaar in een brandblusinstallatie. Zo zullen onzichtbare hittebronnen automatisch kunnen opgespoord worden. Aan de investering hangt een prijskaartje van 60.000 euro, en het resultaat is state-of-the art. 

Recyclagebedrijven worden steeds vaker het slachtoffer van branden die ontstaan door beschadigde lithium-ion batterijen. Galloo (het bedrijf van gedelegeerd bestuurders Jan en Pierre Vandeputte en CEO Rik Debaere), investeerde daarom 60.000 euro in een automatisch brandblussysteem op haar werf in Menen. Met dat systeem worden (onzichtbare) hittebronnen 24 op 24 en 7 op 7 opgespoord en indien nodig automatisch geblust.

Lithium-Ion batterijen zijn een gigantisch probleem voor de schrootverwerkende sector. Je vindt ze in steeds meer apparaten: e-bikes, e-steps, smartphones, (tuin)gereedschap en zelfs speelgoed. Afgedankte lithiumbatterijen kunnen perfect verwerkt worden, maar daarvoor moeten ze apart worden ingezameld. Als ze toch in een hoop met schroot belanden, dan is er bij beschadiging ervan een reëel risico op brand. Ook Galloo bleef hier in 2021 niet van gespaard.

Om die branden sneller te kunnen opsporen, installeerde het bedrijf in Menen nu een nieuw systeem dat komt overgewaaid uit Duitsland. Het gaat om een proefopstelling waarbij een warmtecamera de kerntemperatuur van hopen schroot in een bepaalde zone (100mx120m) constant monitort. Worden de ingestelde parameters overschreden, dan treedt het blussysteem automatisch in werking (met een debiet van 1.200 liter per minuut). Na vijf minuten stopt het blussysteem en wordt de temperatuurevolutie opnieuw bekeken. Indien nodig start de cyclus opnieuw.

Preventie belangrijk

Met deze maatregel hoopt het bedrijf nog sneller te kunnen ingrijpen bij beginnende branden, maar het is niet de definitieve oplossing  voor een groeiend probleem. Die ligt bij een selectieve inzameling van lithium-ion batterijen. En de inspanningen om bedrijfsbranden veroorzaakt door lithium-ion batterijen te voorkomen, mogen niet enkel bij afval- en recyclagebedrijven worden gelegd, zo vindt Galloo.

Batterijproducenten, beheersorganismen en zeker de consumenten moeten hun verantwoordelijkheid ook nemen. Want eenmaal een kleine batterij in een grote hoop met afgedankt elektro-materiaal blijft zitten, is het onmogelijk om die er achteraf nog uit te vissen.