Gallook Gent

Galloo investeert liefst 32 miljoen euro in Frankrijk

MENEN - Frankrijk was al bepaald geen onbekend terrein voor Galloo (het West-Vlaamse bedrijf heeft er net geen 30 vestigingen), maar nu komt daar nog een mega investering bovenop met de bouw van een nieuwe site. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het betreft de grootste investering ooit voor de 'recupgroep' uit Menen. Galloo is een familiebedrijf maar zag enkele maanden terug sterke man Pierre Vandeputte uit het organigram verdwijnen. Dat nieuws raakte pas nu bekend. Vandeputte engageert zich nu politiek bij de partij Voor U.

Het jaar 2024 zal er eentje zijn om in te kaderen voor Galloo. In januari al nam het bedrijf al twee Franse bedrijven over: een in Calais en een in Rouen. De site in Calais heeft een oppervlakte van 22.792 m2 en deze in Rouen 8.000 m2. Beide sites waren voorheen ook familiebedrijven en dat was een van de redenen waarom de Franse eigenaars Galloo kozen om hun activiteiten verder te zetten en verder uit te bouwen.

Nu kondigde het bedrijf alweer een grote investering aan in het Noord-Franse stadje Harne, gelegen langs de Deule. Dit maal gaat het niet om een overname maar om een greenfield. Het wordt een nieuwe, 5,3 hectare grote site waar op jaarbasis tot 300.000 ton afval per jaar kan verwerkt worden. Het gaat vooral om het bewerken en herbewerken van elektromateriaal en autowrakken onder de noemer 'metaalrecyclage'. Daaruit worden materialen gefilterd die een tweede leven kunnen beginnen in bijvoorbeeld de kunststofindustrie.

De nieuwe fabriek, die in 2026 operationeel moet zijn, zal eens op kruissnelheid werk geven aan zo'n 80 mensen. Deze investering bewijst nogmaals dat bedrijven elders de ruimte zoeken die ze in West-Vlaanderen niet vinden. Harne ligt niet eens zo ver van de Belgische grens.