Nieuws West-Vlaanderen Gerenommeerd West-Vlaams zeewier-topchef op Week van de Smaak

Gerenommeerd West-Vlaams zeewier-topchef op Week van de Smaak

Gerenommeerd West-Vlaams zeewier-topchef op Week van de Smaak

Tijdens Week van de Smaak van 19 tot 27 november ontdek je in Huis van de Voeding in Roeselare ‘smaak’ in al z’n facetten. POM West-Vlaanderen en OC West willen een bredere invulling van smaak in de kijker zetten. Dit doen ze door het publiek vijf unieke gratis exposities van topniveau aan te bieden, aangevuld met boeiende workshops om nieuwe smaken te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld een workshop koken met zeewier en algen door Seaweedchef Donald Deschagt.

Smaak is een caleidoscopisch begrip dat heel ruim ingevuld kan worden, ook al associëren we het vaak met voeding. Maar smaak is vooral overal: in de wereld van kunst, design, mode en reclame. Die veelzijdigheid is de rode draad van het evenement ‘Smaak in al z’n facetten’. De foto- en designexpo toont werken van Belgische foodfotografen met internationale reputatie en creatieve studenten. Eyecatcher is de expo ‘Best of Belgian Food Photography’. Daarnaast worden er boeiende workshops georganiseerd om je kennis over voeding en je smaakpallet uit te breiden. Zo kan je de veelzijdigheid van kruiden ontdekken, maar ook experimenteren met oesterzwammen en zeewier.

Zeewier en algen: de future foods van de zee

Donald Deschagt, beter bekend als de Seaweedchef, zal aanwezigen overtuigen van de kracht van zeewier tijdens zijn workshop ‘WIER-DO. “Als chef met een restaurant in Bredene ben ik al tien jaar lang gepassioneerd door zeewier”, zegt Donald Deschagt, zaakvoerder van Le Homard et la Moule. “Ik deed prospectie van zeewier en algen uit de Noordzee. Als je weet dat 70 procent van de wereld bestaat uit water, is het enorm jammer dat we er niets mee doen. Een groot deel van onze voeding komt uit landbouw, maar wat als dit niet meer kan? Ik ben ervan overtuigd dat zeewier en algen de future foods van de zee zijn.”

Het ontdekken van zeewier als nieuwe smaak is een uitdaging voor je smaakpapillen. “Tijdens de workshop kunnen nieuwsgierigen zeewier ontdekken. Het valt onder de umami smaak, de vijfde smaak die moeilijk te definiëren valt. Door het proeven van verschillende wieren in zowel natte als droge versie leren ze de smaak kennen. Tijdens de workshop maken we simpele gerechtjes zoals kokosrotsjes met zeewier, een hartig koekje zonder zout en een geitenkaasje gerold in zeewier. Door het combineren van de verschillende smaken krijgen deelnemers van de workshop een andere visie van zeewier.”

Lekker én gezond

Puur voor je gezondheid moet je zeewier ontdekken. “Zeewier en algen bevatten tal van voedzame ingrediënten zoals antioxidanten en eiwitten. Je kan ze ook gebruiken als kruiden”, vertelt Deschagt. “Er zijn heel wat mogelijkheden om zeewier op een haalbare en originele manier te verwerken in al je gerechten. Wist je dat er zelfs zeewier is dat smaakt naar gefrituurd spek?”

“Ik heb mijn eigen bedrijfje opgericht, Studio Zeewier, waaronder demo’s workshops, consultancy en productontwikkeling vallen.  Zo heb ik een zeesaucisse ontwikkeld, een droge worst waarin we de nitrieten vervangen door algen. De helft van de tijd merken mensen zelfs niet dat er zeewier verwerkt zit in hun gerechten en dat is onze missie: de wondere wereld van wieren, algen en duinenkruiden toegankelijk maken voor iedereen.”

 

POM West-Vlaanderen heeft de ambitie om samen met onze partners van West-Vlaanderen een provincie te maken waar ondernemers op een duurzame manier kunnen groeien. We stimuleren ondernemingszin, investeren in ruimte om te ondernemen, brengen innovatie dichter bij de ondernemer en ontwikkelen het aanwezige talent in West-Vlaanderen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.