Dejonckheere Koen

GIMV-topman Koen Dejonckheere kijkt in zijn glazen bol

ROESELARE - Koen Dejonckheere, de uit Roeselare afkomstige topman van de GIMV, gaf zijn visie op de economische verwachtingen. Hij slaat en zalft tegelijkertijd. "De bedrijven zijn nu beter bestand tegen ups en downs, maar in bepaalde sectoren dreigt onweer."   

Koen Dejonckheere deed zijn uitspraken nar aanleiding van de publicatie van het jaarrapport van de GIMV. Hij heeft als geen ander een inkijk op het reilen en zeilen van de economische conjunctuur.

De GIMV-topman is vlijmscherp in zijn belegen analyse. Hij gelooft naar eigen zeggen dat de bedrijven, spijts (of is het dankzij?) de opeenvolgende crisispieken, toch sterker zijn geworden. "Ik verwacht dat de economie in rustiger vaarwater terecht zal komen in de komende maanden," stelde Roeselarenaar Dejonckheere. "Vorig jaar hadden de bedrijven nog te kampen met tekorten aan grondstoffen, en met stijgende prijzen, ook inzake lonen", aldus de GIMV-topman. "Ook logistieke problemen speelden veel bedrijven parten. Nu kunnen de bedrijven dat over het algemeen veel beter meesteren, zoals onze cijfers bewijzen."

Stempelen met Kerstmis

Toch is niet allen koek en ei. Dejonckheere verwacht dat bepaalde sectoren nog met stormwind krijgen af te rekenen, en wel heel snel. Hij heeft het meer bepaald over kapitaalintensieve sectoren, zoals de machinebouw of de staalindustrie.

Daar zal tijdelijke werkloosheid  zo goed als zeker niet te vermijden zijn. Dejonckheere zegt letterlijk dat 'stempelen met Kerstmis' in die sectoren wel eens realiteit zou kunnen worden.