GIMV-topman Koen Dejonckheere pleit voor een European Dream

ROESELARE - Koen Dejonckheere, de uit Roeselare afkomstige topman van de Vlaamse participatiemaatschappij GIMV, pleit voor een European Dream. Geen economie voor meer groei, maar betere (lees meer duurzame) groei. Gesofisticeerder, kwaliteitsvoller en creatiever.   

De bijzondere intellectueel die Dejonckheere is, deed zijn uitspraken in het weekblad Trends. "Vroeger hoorde je vaak spreken over de American Dream", zegt de Roeselarenaar. "Maar nu wordt het tijd voor een European Dream met vooral betere groei. Europeanen zijn daar goed in. Wij zijn daar zelfs beter in dan de Amerikanen en de Chinezen."

Volgens Dejonckheere heeft Europa zich dertig jaar in slaap laten wiegen. "We lieten spullen goedkoop in China produceren, stopten ze in containers om ze vervolgens hier te consumeren. Met uitwassen als gevolg, zoals wegewerpkledij. We keken ook weg van de vervuilende productie in de lageloonlanden en we moesten ook plots vaststellen dat onze bedrijven stilvielen door de haperende aanvoer van componenten uit andere werelddelen."

Het tijd moeten keren

Volgens Dejonckheere is het tijd voor een nieuwe era. "We moeten opnieuw grondstoffen delven in Europa en nog meer producten recycleren", zegt de GIMV-topman. "Europese plannen zoals de Net Zero Industry Act of de Critical Raw Materials Act gaan in de juiste richting. Ik zou daar zelfs nog eentje aan toevoegen: get Brexit undone, want economisch zijn de Britten echt aan het afzien. En laten we ook beter samenwerken met de landen uit Centraal en Oost-Europa."

Als dat alles gebeurt, gelooft Dejonckheere dat de komende generatie het op alle vlak beter zal hebben.

foto: Koen Dejonckheere/Mediahuis