Electrawinds

Goed nieuws voor de kleine beleggers van het vroegere Electrawinds

OOSTENDE - Ruim 4.000 kleine beleggers die via de coöperatieve Groenkracht investeerden in het vroegere groenestroombedrijf Electrawinds uit Oostende, zullen begin volgend jaar allicht hun volledige investering recupereren. Dat bleek deze week tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de coöperatieve vennootschap. De vereffenaars van de coöperatieve kwamen tot een akkoord met energiebedrijf Elicio, over een vervroegde integrale terugbetaling van een lening van 17 miljoen euro.

Electrawinds was een groenestroombedrijf met hoofdzetel in Oostende, dat eind 2013 in financiële problemen kwam door zijn (te) sterke internationale groei en opgestapelde verliezen. In het voorjaar van 2014 bleek de holding niet meer te redden en werden de meeste activiteiten opgesplitst en verkocht. De Belgische windturbineprojecten werden samen met een reeks internationale windactiviteiten overgenomen door de Waalse investeringsmaatschappij Nethys, die ze onderbracht in het nieuwe energiebedrijf Elicio.

Lening van 17 miljoen euro 

Na de teloorgang van Electrawinds in 2014, bleken ruim 4.000 kleine beleggers te hebben geïnvesteerd in de onderneming via de coöperatieve Groenkracht. Tijdens de onderhandelingen over de overname, kwamen de bestuurders van de CV met tussenkomst van het advocatenkantoor Eubelius tot een overeenkomst waarbij het geïnvesteerde kapitaal in Electrawinds werd omgezet in een lening aan Elicio. Een afbetalingsplan voorzag in een terugbetaling van de lening over een periode tot eind 2025.

De coöperatieve beleggers moesten heel wat geduld aan de dag leggen. Pas eind 2019 kon een eerste schijf van hun investering worden terugbetaald. Begin 2021 volgde een tweede schijf. Vereffenaars Isabelle De Leenheer (Esperto) en Jan Degryse (Vandelanotte Audit) maakten zich echter sterk dat het vooropgestelde plan voor een volledige terugbetaling van de oorspronkelijke inleg steeds haalbaar bleef. Dat bleek afgelopen week het geval, en bovendien zullen de kleine beleggers hun investering al in 2022 terugzien, in plaats van 2026.

Vervroegde integrale terugbetaling 

“De voorbije weken zijn we tot een overeenkomst gekomen met Elicio over een vervroegde, integrale terugbetaling van het openstaande saldo van de lening", aldus de vereffenaars. "Het bedrag, dat nog 11 miljoen euro bedraagt, zal eind april worden terugbetaald aan Groenkracht. Vervolgens kunnen alle formaliteiten worden vervuld om de vereffening van de coöperatieve af te ronden. Dit betekent dat de coöperanten uiterlijk begin 2022 de laatste terugbetaling van hun investering zullen krijgen. We hebben er goede hoop op dat de volledige inleg, 125 euro per aandeel, kan worden gerecupereerd. Mogelijk komt daar nog een kleine liquidatiebonus bovenop.”

 Oproep naar coöperanten

De vereffenaars maken van de gelegenheid gebruik om via de media een oproep te lanceren naar coöperanten van Groenkracht die zich nog niet hebben gemeld. Isabelle De Leenheer en Jan Degryse: “We stellen vast dat er nog een aantal coöperanten zijn waarvan we niet over de juiste gegevens beschikken om over te gaan tot terugbetaling van hun investering. Nu het einde van de vereffening van Groenkracht CV in zicht komt, willen we de mensen die zich nog niet hebben gemeld oproepen om hun gegevens te bezorgen via groenkracht@vdl.be zodat ook zij kunnen worden terugbetaald.”