Crijns Hans

‘Goeroe’ en ‘biechtvader’ Hans Crijns schrijft liefdesbrieven aan West-Vlaamse ondernemers

KORTRIJK - Professor Hans Crijns, actief aan de Vlerick School, staat overbekend bij het gild van West-Vlaamse ondernemers. Hij wordt door hen als een soort goeroe bestempeld. Zijn iGMO-seminaries worden alvast druk bijgewoond. Met honderden zijn ze die al de revue hebben gepasseerd bij Crijns. Hij houdt hen een spiegel voor, wijst op hun sterktes en zwaktes en toont de weg naar groei en de hindernissen die ondernemers op hun weg kunnen vinden. De gouden raad van tante Kaat, maar dan van Hans Crijns. Nu kroop de professor nog maar eens in de pen met zijn boek 'Liefdesbrieven aan Ondernemers'. In de praktijk zijn dat vooral West-Vlaamse ondernemers.

Enkele namen die via een persoonlijk schrijven voorkomen in het boek zijn Conny Vandendriessche, Mark Roussel, Rudy Denutte, Willy Naessens, Lieven Danneels, Philippe De Veyt, de tandem Hannelore Raes-Filip Wallays, Xavier Ramon, Julie Lietaer, Bénédicte Soenen, Peter Vyncke, Fred Vandermarliere, Matthias Lannoo, Charlotte Delfosse of Guy Vande Vyvere. Zij kennen Crijns en Crijns kent hen, vaak zijn het persoonlijke vrienden geworden. Een relatie die dus verder gaat dan goed bedoeld advies, zonder dat Crijns -en dat siert hem- ooit zijn onafhankelijkheid verloor. Want: tussen vrienden moet je de waarheid durven zeggen.

Liefde en passie

Uit de titel van het boek (Liefdesbrieven aan Ondernemers) blijkt alvast een grote liefde en passie voor ondernemers. De minzame Hans Crijns haalt persoonlijke herinneringen op aan hun ontmoetingen, leest ze beleefd de levieten en komt met goede raad voor de dag. Want tussen theorie en praktijk gaapt soms een kloof die ondernemers niet zien. Crijns wil dan het lichtend pad wijzen en hij dat doet dat met respect en bravoure. Een gewaardeerde bruggenbouwer kortom.

Het boek bevat, naast goed bedoelde adviezen en alle mogelijke invalshoeken over de wondere wereld van het ondernemerschap, ook de hoogst persoonlijke emotie van een kenner van het landschap die op zoek gaat naar de mensen achter de functie.

Voor originaliteit krijgt dit boek een dikke rechtopstaande duim. Beter nog: twee dergelijke duimen. Mag op elke nachttafel liggen of mee in de reiskoffer deze zomer.

(KC)

info: boek uitgegeven bij Lannoo Campus