Voka 19

Gouden as Kortrijk-Roeselare-Tielt groeit en bloeit

KORTRIJK – Donderdag komen zo’ n 1.500 ondernemers uit het zuiden van West-Vlaanderen bijeen voor de traditionele Voka nieuwjaarsreceptie. Voka analyseert de economische prestaties van de regio en van haar leden-ondernemers en komt tot vooral één vaststelling: de economie draait bijzonder goed. De Voka-regiovoorzitters Michel Soubry (Soubry) en Philippe De Veyt (Lecot), allebei zelf ondernemers ook, konden alleen maar beamen. 

Voka staaft zijn optimisme met tientallen bladzijden analyses en cijfers. We pikken er enkele data uit die voor zichzelf spreken. Als er één parameter is die in de bedrijfswereld absoluut doorslaggevend is, dan is dat de toegevoegde waarde, zo wordt ook aan de Vlerick School onderwezen. In het arrondissement Kortrijk groeide die toegevoegde waarde van 9,4 miljard euro naar 10,3 miljard euro volgens de laats beschikbare cijfers. Roeselare realiseerde 5,2 miljard euro toegevoegde waarde en Tielt 3,2 miljard euro en ook daar waren de cijfers opwaarts. Toegevoegde waarde is zo cruciaal omdat alle andere economische parameters er direct of indirect afhankelijk van zijn.

Andere indicatoren, zoals de omzet, tonen ook de groei en de bloei aan. De totale omzet van alle Kortrijkse bedrijven samen steeg in de periode 2014/2017 van 26,2 miljard naar 30,1 miljard euro, of een vermeerdering met 15 procent. Over dezelfde periode bedroeg de toename van de omzet in Roeselare en Tiet respectievelijk 10,5 en 12,8 procent. En zo gaat het maar door. De investeringen in de regio Kortrijk stegen met bijna 50 procent (van 917 miljoen in 2014 naar 1,4 miljard euro in 2017). De Roeselaarse bedrijven investeerden in 2017 569 miljoen euro (35,9 procent meer dan in 2014) en de Tieltse bedrijven deden nauwelijks onder met 482 miljoen euro of bijna 25 procent meer dan in 2014. Hoogconjunctuur, zei u? Voka bevestigt het alleen maar. Veerle De Mey en Matthieu Marisse van Voka laten ook weten dat de vertrouwensbarometer van de ondernemers bij de Nationale Bank op beau fixe staat.

Records op de arbeidsmarkt

Alles peis en vree dus in de langbenige gouden driehoek Kortrijk-Roeselare-Tielt? Ach. De werkloosheidscijfers in de regio mogen dan wel op het laagste peil staan sinds tien jaar, maar daar betalen de bedrijven ook een prijs voor: ze zoeken vruchteloos en steeds machtelozer naar arbeidskrachten. In de gegeven omstandigheden breekt de vraag naar interimarbeid alle records. Voor Voka is het zonneklaar: zoeken naar en investeren in mensen moet één van de grootste prioriteiten zijn voor de bedrijven.

De twee andere prioriteiten voor 2019 hebben betrekking op innovatie en op mobiliteit. Innovatie is een nooit stoppende opdracht, die de bedrijven maar beter kunnen invullen in samenspraak met de onderwijssector, met kennisinstellingen, onderzoekscentra of andere competente instanties. Wat de mobiliteit betreft gooit Voka een hele waslijst dossiers op de tafel van de beleidsmakers, met bovenaan het opschrift ‘dringend en zonder excuses op te volgen‘.