Gouverneur Carl Decaluwé wil dat de Noordzee meer en meer het toneel wordt van tal van economische activiteiten. De zee voor de kust is gelegen aan één van de drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld met meer dan 150.000 scheepsbewegingen per jaar, wordt intensief bevist en er worden jaarlijks ettelijke miljoenen kubieke meter zand gewonnen. Ook de offshore activiteiten doen het goed. Maar voor Decaluwé mag het allemaal nog een beetje meer zijn en moeten de bedrijven de opportuniteiten grijpen die zich aandienen. “De zee biedt voor veel West-Vlaamse bedrijven zowel mogelijkheden qua groei als inzake tewerkstelling,” aldus de gouverneur die ook expliciet pleitte voor een fusie tussen de havens van Zeebrugge en Oostende.
De Noordzee heeft ook potentieel voor duurzaam gekweekte nicheproducten. Carl Decaluwé verwees daarbij naar het voorbeeld van At-Sea Technologies, een spin-off van het bekende en beursgenoteerde West-Vlaamse textielbedrijf Sioen. Deze firma onder leiding van Michèle Sioen ontwikkelt, in samenwerking met verschillende partners, hechtingsbodems voor zeewier en wil die wereldwijd exporteren als sleutel-op-de-deur zeewierboerderijen.
Ook de visserij staat op een keerpunt en moet zichzelf heruitvinden, onder meer via een duurzaam label. Daarbij kan gedacht worden aan zowel technische innovaties (om de impact op het mariene milieu te beperken en het brandstofgebruik te verminderen) als om het creëren van betere en veiliger werkomstandigheden. Ook gaat het over het doorvoeren van aanpassingen voor een meer hygiënische en kwaliteitsvolle opslag van de vangsten. (KC)