VanRoey EuroSys – Campus Houthalen – Focus Foto: VanRoey EuroSys

Graydon ziet onrustwekkend groot aantal falingen

KORTRIJK - Het onafhankelijke studiebureau Graydon heeft een balans opgemaakt van het aantal faillissementen die dit jaar al opgetekend werden in België. De balans is weinig fraai. West-Vlaanderen volgt ook de algemene tendens. De voorbije tien jaar klom het cijfer nooit zo hoog. 

Het eerste semester 2023 wordt afgesloten met 5.535 faillissementsvonnissen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gaat het om een stijging met +5,43%. Binnen het Vlaamse Gewest werden met 3.365 uitspraken absolute records geslagen. Ten opzichte van de periode januari-juni 2022 gaat het om een stijging met +12,62% en 255 faillissementen méér dan in het recordjaar 2013.

Graydon stelt vast dat – behalve de provincie Antwerpen- alle andere provincies de rode vlag zagen opduiken. Ook in de provincie West-Vlaanderen worden records genoteerd. Met 546 uitspraken wordt het vorige record uit 2013 (toen waren er 528 uitspraken) geklopt. Een jammerlijke vaststelling, want zodoende gingen ook 782 jobs teloor. Voor wie van statistieken houdt: de voorbije tien jaren waren er in West-Vlaanderen nooit minder falingen te noteren dan uitgerekend in de coronajaren 2020 (392) en 2021 (302). De overheid deed er toen alles aan om een faillissementsregen in te dijken.

Nog een opvallende vaststelling voor dit jaar: in elke subregio groeide het aantal bedrijven dat over de kop ging. Enkel Oostende wist met 15 procent minder falingen tegen de stroom in te roeien. De regio’s Veurne (+54 procent) en Brugge (+34 procent) waren de trieste koplopers. Het bekendste faillissement van het voorjaar was dat van Packo Cooling, waar 90 jobs teloor gingen.

info: op de site van Made in West-Vlaanderen wordt in een aparte en gemakkelijk te consulteren rubriek dagelijks melding gemaakt van falingen.