Afbeelding7 Foto Marc Herremans

Grote schoonmaak op til bij Makro en Metro? Belgische winkels verkocht aan investeerder en distributiespecialist

ANTWERPEN, MACHELEN - De winkels van Makro en Metro in ons land worden verkocht aan investeerder Bronze Properties en GA Europa, een distributiespecialist die focust op moeilijke dossiers. Dat bevestigen de vakbonden ACV Puls en BBTK woensdag na berichtgeving van De Tijd.

Het gaat al lange tijd niet goed met de Belgische tak van de Duitse distributiegroep Metro, met jaar na jaar verliezen. Begin dit jaar doken al berichten op dat Metro een koper zocht voor de elf winkels van horecagroothandel Metro en de zes vestigingen van supermarktketen Makro. Het dossier is volgens de vakbonden nu geland en de directie organiseerde woensdag een bijzondere ondernemingsraad.

Onzekerheid

"Bronze Properties, een investeerder, neemt de zaak over. GA Europa is een specialist in distributie die ook financieel tussenkomt. Dat bedrijf staat erom bekend om 'de grote schoonmaak te maken'", zegt Jan Meeuwens, vakbondssecretaris bij de socialistische bediendebond BBTK.

De huidige directie blijft voorlopig aan het roer. "Nu valt af te wachten welke verdere stappen ze zullen nemen", vervolgt de vakbondsman. "We zijn heel erg op onze hoede. Zo'n deals leiden heel vaak, of zelfs altijd, tot zware herstructureringen." Volgens Meeuwens werd het personeel niet betrokken bij de verkoop en komt die dus als een verrassing.