Guido-Dumarey-1

Guido Dumarey heropent bod op Van Hool middels partnership met Amerikaanse ABC

KNOKKE - Coup-de-théâtre in het dossier van het maandag failliet verklaarde Van Hool. De West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey, die de voorbije dagen eerst afhaakte na een eerder bod, heeft het dossier heropend. Dat bevestigt hij aan de redactie van Made in West-Vlaanderen. Dumarey heeft de curator een voorstel gedaan in samenwerking met het Amerikaanse ABC, dat sinds jaar en dag invoerder is van Belgische bussen (vooral Van Hool bussen) op de Amerikaanse markt. De verhouding tussen beide partners bedraagt 60/40 met Dumarey in de hoofdrol.    

Guido Dumarey heef tin het vereldne al meermaals bewezen een specialist te zijn in turn arounds. Ook nu weer wil hij die reputatie waarmaken. "We dienden samen met ABC het bod in op maandagmorgen", aldus Guido Dumarey. "Alles is onder het voorbije weekend in een stroomversnelling geraakt nadat de Amerikanen mij contacteerden. ABC kent alles van bussen, dus dat is zowat een ideale partner. In de voorbije jaren heeft het bedrijf uit Florida maar liefst 12.500 Van Hool bussen op de Amerikaanse markt geïntroduceerd."

ABC is - zoveel is zeker- een grote naam in het milieu en staat niet alleen bekend voor zijn rol als agent, maar ook als leveranncier van onderdelen voor bussen en cars. Het bedrijf is grotendeels (62 procent) in handen van de uit Florida afkomstige familie Cornell, met sterke man Dane Cornell als CEO en voorzitter van de raad van bestuur. Merkwaardig aan het verhaal van ABC is dat 38 procent van het Amerikaanse bedrijf is gelinkt met één van de vennootschapen (vastgoedvennootschap) van de familie Van Hool. Voor een goed begrip: ABC valt volledig buiten het faillissement van de busbouwer uit Lier.

Over het concrete plan dat de tandem Dumarey-ABC op tafel legt, is nog weinig bekend. Op de vraag naar het mogelijks verder zetten van de tewerkstelling, zegt 'bedrijvendokter' Guido Dumarey aan Made in West-Vlaanderen: "We willen altijd meer jobs aanbieden dan wat de meest biedende andere partij garandeert."