Nieuws West-Vlaanderen Guido Dumarey (Punch Group) krijgt miljoenenenveloppe van de Europese Investeringsbank (EIB) voor de ontwikkeling van motoren op waterstoftechnologie

Guido Dumarey (Punch Group) krijgt miljoenenenveloppe van de Europese Investeringsbank (EIB) voor de ontwikkeling van motoren op waterstoftechnologie

Guido Dumarey (Punch Group) krijgt miljoenenenveloppe van de Europese Investeringsbank (EIB) voor de ontwikkeling van motoren op waterstoftechnologie

BRUGGE – De Europese Investeringsbank (EIB) keurde een enveloppe van 40 miljoen euro goed voor de Punch Group van de Brugse ondernemer Guido Dumarey. Dat geld moet dienen voor de ontwikkeling van voertuigmotoren die op waterstof worden aangedreven. De fundamentele research zal plaats vinden in de Punch-fabrieken in Turijn en Straatsburg. De EIB meldt dit zelf in een officiële mededeling.

 

De EU Bank en de PUNCH Group bundelen hun krachten om het koolstofvrij maken van particuliere, commerciële en industriële voertuigen te bevorderen. Dit moet gebeuren door de ontwikkeling van waterstof- en elektrische voortstuwingstechnologieën en aanverwante energieopslagsystemen. Zo staat het te lezen in de officiële mededeling. De EIB-financiering wordt mee ondersteund door het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), de belangrijkste pijler van het investeringsplan voor Europa.

De investeringen zullen voornamelijk worden uitgevoerd in de fabrieken van het bedrijf in Turijn (Italië) en, in mindere mate, in Straatsburg (Frankrijk). In februari 2020 kocht Dumarey uit handen van General Motors een geavanceerd onderzoeks- en engineeringscentrum in Turijn. Hij zag er een wissel op de toekomst in, en krijgt nu gelijk.

Nieuwe toekomst voor motoren

Het uitgetrokken bedrag moet het onderzoek, de ontwikkeling en de innovatie bij Punch naar hogere sferen tillen. In een officieel statement laat Gelsomina Vigliotti, vicevoorzitter van de EIB, weten dat deze steun aan de Punch Group van doorslaggevend belang is voor het koolstofvrij maken van de sector personenauto’s, bedrijfsvoertuigen en industriële voertuigen, en dit door de ontwikkeling van innovatieve oplossingen zoals waterstof, brandstofcellen of elektrische motoren. “Als klimaatbank van Europa speelt de EIB een sleutelrol bij het bevorderen van mobiliteit in de richting van een koolstofarme toekomst”, zo stelt Vigliotti.

Verwacht wordt dat Punch de ontwikkeling van waterstofmotortechnologie voor commerciële en industriële voertuigen een enorme push voorwaarts zal geven.  Guido Dumarey, eigenaar en stichtend voorzitter van de PUNCH Group, laat weten klaar te staan voor die opdracht: “De steun van de EIB zal een belangrijke factor zijn bij het bereiken van onze visie op duurzame mobiliteit voor iedereen”, zegt Dumarey. “We willen onze technologische expertise op het gebied van elektrische en waterstofaandrijving uitbreiden. Wij zijn overtuigd van het enorme potentieel van waterstofmotoren, met name voor zware vracht- en bedrijfsvoertuigen, terreinwagens en de maritieme sector.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Plastibac plant een bos

KUURNE - Het is tegenwoordig in, een daad van goed beheer en een bewijs van maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen: een bos… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.