Hangar K op vijf jaar tijd uitgegroeid tot succesincubator

KORTRIJK - De incubator Hangar K, destijds geopend door toenmalig premier Charles Michel, bestaat vijf jaar. De resultaten en de cijfers zeggen alles. Vandaag noemt Hangar K zichzelf fier de meest succesvolle incubator van het land, met onder meer 192 start-ups. Ook mooi meegenomen: de enige incubator in zijn soort die volledig zelfbedruipend is. Het is van bij het begin de ambitie geweest van Hangar K om een voedingsbodem te zijn voor jonge starters. Maar ook de werking rond student-ondernemers, Start@K, zorgt nu voor een continue instroom aan nieuwe starters in Hangar K.  Dankzij de zowat  317 pitches op vijf jaar tijd konden ook andere ondernemers hier inspiratie vinden. 

Om te beginnen enkele cijfers na 5 jaar werking van Hangar K: 192 start-ups actief in 11 landen, bijna 100 student ondernemers, twee hubs (Gaming en Edtech) die incontournable zijn.

"Deze verjaardag is een goed moment om eens stil te staan bij de cijfers en realisaties van Hangar K", aldus Arne Vandendriessche, voorzitter van de Kortrijkse incubator. "De reële economische impact van Hangar K is duidelijk: bijna 200 bedrijven vonden hier hun oorsprong en vonden hier de juiste voedingsbodem om op te starten. Gemiddeld na 18 maanden vliegen deze startende bedrijven het nest uit en zetten ze hun activiteit elders verder, zodat er plaats gecreëerd worden voor nieuwe start-ups. Het doet plezier dat ook andere instanties Hangar K nu herkennen als dé spot waar de EdTech en GameTech initiatieven gestroomlijnd worden. Zo investeerde de Vlaamse regering heel hard in de EdTechStation en The Flanders Game Hub die beiden in Hangar K onderdak hebben gevonden. Daar bovenop kregen we ook de organisatie toegezegd van Flanders Technology and Innovation in  West-Vlaanderen, waar we in maart 24 bijna 16.000 bezoekers verwachten.”

Vol verwachting over de toekomst

“De volgende 5 jaar willen we verder bouwen op dit elan, met steeds de betrachting om de bedrijven en starters sneller te helpen groeien”, dixit Vincent Vanderbeck, CEO van Hangar K (zie foto). "De braindrain in West-Vlaanderen tegengaan, dat is de ambi6e die Hangar K al van bij de start in april 2018 had. Na 5 jaar kunnen we met trots zeggen dat we hierin slagen. Hangar K, de West-Vlaamse co-creatiehub, groeide intussen uit tot een incubator waar verschillende succesvolle bedrijven zijn ontstaan, een bruisende plek waar start-ups worden gestimuleerd en geïnspireerd, waar experts uit heel Vlaanderen elkaar vinden om
samen te werken en waar tal van nieuwe, innovatieve projecten worden opgestart."

Na vijf succesvolle jaren is het nu tijd om vooruit te kijken en grenzen te verleggen. "Onze start-ups - en vooral de leden van de hubs - zijn steeds meer gericht op internationale mogelijkheden om hun groei verder te bevorderen", luidt de boodschap. "Hangar K wil daarom groeien door het opbouwen van partnerschappen met belangrijke hubs in het buitenland. ‘Euratechnologie’ in
Rijsel was ooit het grote voorbeeld voor Hangar K. Intussen streven we ernaar om samen met ‘Euratechnologie’ en andere hubs in Europa verder banden te smeden om onze starters nog beter te kunnen ondersteunen."