CETA Brugge Rwanda

“Hanzestad” Brugge kant zich tegen vrijhandel

BRUGGE – Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen betreurt ten zeerste de beslissing van de Brugse gemeenteraad om een resolutie aan te nemen tegen het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) en het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), het vrijhandelsakkoord met respectievelijk Canada en de VS.
Ooit was Brugge koploper inzake vrijhandel: bakermat van het Hanzenetwerk, de eerste beurs, de eerste Kamer van Koophandel…. Het Brugse erfgoed straalt nog steeds de mercantiele traditie uit van de handels- en havenstad, het “Venetië van het Noorden”. In plaats van deze traditie te koesteren, keurde de Brugse gemeenteraad een resolutie goed tegen de vrijhandelsakkoorden TTIP en CETA. Nochtans liggen de opportuniteiten in Canada voor het grijpen. Denk in dit verband aan de gigantische investeringen die de West-Vlaamse ondernemingen Ardo en Kinepolis vorig jaar nog deden in de Canadese markt.
Dankzij de voorlopige inwerkingtreding en het gebruik van het preferentieel tariefsysteem kunnen West-Vlaamse ondernemingen nu reeds voordelig exporteren naar Canada. Een voorbeeld: tijdens de handelsmissie van maart dit jaar, slaagde de Brugse brouwerij de Halve Maan er nog in om haar Brugse Zot en Straffe Hendrik op de Canadese markt te brengen. CEO Xavier Vanneste dankt dit succes aan het CETA verdrag dat de protectionistische wetgeving op alcoholische dranken in Canada kon versoepelen. “Willen we tegen 2025 van West-Vlaanderen de regio met de hoogste graad van ondernemerschap van West-Europa maken dan zijn vrijhandelsakkoorden essentieel om groei en investeringen te vrijwaren,” stelt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen.
In 2017 exporteerde België voor 2,19 miljard euro naar Canada, waarvan 83 % uit Vlaanderen kwam. Sinds de voorlopige inwerkingtreding van het verdrag vorig jaar werd er 23% meer geëxporteerd naar Canada ten opzichte van 2016. “We hopen dat het nieuwe bestuur, dat belooft van Brugge een ondernemende stad te maken, haar vergissing snel inziet en deze resolutie opnieuw van tafel veegt,” aldus Bert Mons.