AZ Delta zonnepannelen rumbeke-2

Harelbeekse energiebedrijf Earth legt 756 zonnepanelen op dak van Roeselaarse ziekenhuis AZ Delta

ROESELARE - AZ Delta in Roeselare, het overheidsbedrijf VEB en het Harelbeekse Earth slaan de handen in elkaar voor de installatie van 756 zonnepanelen op het dak van de moderne campus in Roeselare-Rumbeke, pal langs de E403. Met een autoconsumptie van maar liefst 100% maken ze die duurzame ambities waar. Kiezen voor zonnepanelen is kiezen om de controle te houden over het eigen energieverbruik, een eigen energiefabriekje als het ware.

“We zaten nog met een groot onbenut potentieel op ons dak, dus de keuze om daar zonnepanelen te plaatsen was snel gemaakt", aldus Jürgen Debrabandere, projectingenieur bij AZ Delta. "Vandaag installeren we dus onze eigen energiefabriek, en kiezen we resoluut voor duurzaamheid. Onze ambitie is zeer duidelijk, wij willen één van de meest duurzame ziekenhuizen worden in de regio. Vandaag hebben we een grote stap in de goede richting gezet. Daar eindigt het echter niet, want AZ Delta is vastbesloten om in de toekomst verder te investeren in zonnepanelen op zijn andere campussen."

Bij AZ Delta hebben ze de berekeningen gemaakt. Zo is er sprake van een besparing van 75%. "Dit toont aan dat energie opwekken met zonnepanelen zeer voordelig is", zo laat het ziekenhuis weten. "Het betekent ook 2.350 ton CO2-reductie op 25 jaar, wat overeenkomt met de uitstoot van 800 auto’s die elks jaarlijks 15.000km rijden."

Betere zorg

Earth start deze week met de installatie van de zonnepanelen, na een uitgebreid vooronderzoek. “Ziekenhuizen zijn grote energieverslinders, en met de hoge energieprijzen vandaag is dat uiteraard een grote kostenpost.”, legt Luc Demeyere, CEO van Earth, uit. “Door zonnepanelen te voorzien, bespaar je op je energie-uitgaves, waardoor er budget vrij komt voor een betere zorg. Vandaag worden er worden maar liefst 756 zonnepanelen van 540Wp geïnstalleerd. We verwachten een autoconsumptie van 100%, zo wordt alle opgewekte energie benut, wat uiteraard een zeer gunstige situatie is. Ziekenhuisdaken bieden vanzelf een zeer groot oppervlak voor zonnepanelen. Zie het als volgt: met zonnepanelen verzeker je jezelf van een stabiele lage energieprijs voor een periode van 25 jaar. Zelfs met het wegvallen van de federale steunmaatregelen blijven zonnepanelen een bijzonder interessante investering. Zowel voor particulieren, bedrijven, overheden en zorginstellingen.”

Gridlink, de overkoepelende holding boven energiebedrijven als Enbro, Earth en Gaele, biedt sinds 2013 uitgebreide energieadvies- en oplossingsdiensten aan diverse klanten. Begin 2023 heeft FPIM (de Federale Investerings- en Participatiemaatschappij) een participatie genomen binnen Gridlink.