Port of Antwerp Chili

Haven van Zeebrugge gaat voor Chileense waterstof

ZEEBRUGGE - Port of Antwerp, Port of Zeebrugge en het Chileense ministerie van Energie slaan de handen in elkaar om groene waterstofstromen tussen Chili en West-Europa tot een realiteit te maken. Die samenwerking zal de laatste barrières en leemtes wegnemen in de aanloop naar de effectieve opstart van groene productie, het opzetten van de logistieke keten tussen de continenten en de logistiek in de Belgische zeehavens en hun hinterland.

 

In het Memorandum of Understanding (MoU), dat werd ondertekend op de Energiedag tijdens de COP26-top in Glasgow, geven de verschillende partijen blijk van hun belangstelling om samen te werken aan de belangrijke strategische kwestie van het opzetten van een corridor tussen hun landen voor het vervoer van groene waterstof of derivaten, geproduceerd in Chili en ontvangen in de Belgische havens, voor verdere distributie om aan de verwachte vraag in Europa te voldoen.

Port of Antwerp, Europa’s grootste haven qua omvang en geïntegreerde chemische clusteractiviteiten, en Port of Zeebrugge, de belangrijkste LNG-hub en offshore-windenergiecentrale van België, spelen een belangrijke rol als fossiele-energiehubs voor West-Europa. Zij ontvangen, stockeren en verzenden belangrijke hoeveelheden energie naar afnemers van elektriciteit, warmte, chemie en vervoer. Port of Antwerp en Port of Zeebrugge willen deel uitmaken van de Belgische en Europese klimaatoplossing door op te treden als ‘early mover’-hubs voor hernieuwbare energie, gebruikmakend van hun infrastructuur, knowhow en netwerk om belangrijke volumes waterstof in te voeren en te ontplooien in het Europese hinterland.

Samen sterker

Beide havens zijn ervan overtuigd dat het toekomstige West-Europese energiesysteem zich zal moeten toespitsen op binnenlandse wind- en zonne-energie, alsook op geïmporteerde hoeveelheden hernieuwbare waterstof. Zij zijn van mening dat waterstofdragers de geschikte energievorm zullen zijn om de overgang mogelijk te maken in sectoren zoals de zeescheepvaart, de chemie en de brandstof- en stoomproductie. Vandaar hun rol als hoofdrolspeler in de Hydrogen Import Coalition, die tot doel heeft publieke en industriële partners samen te brengen om alle systeeminzichten te verwerven die nodig zijn om de juiste acties te ondernemen.

Port of Antwerp, Port of Zeebrugge en het ministerie van Chili zullen op regelmatige basis samenwerken om kennis, ervaringen en andere informatie uit te wisselen om de samenwerkingsmogelijkheden verder te verkennen. Dat laatste is bijzonder belangrijk om de uitdagingen in de aanloop naar de effectieve opstart van de groene productie in Chili, de opzet van de logistieke keten tussen onze continenten en de logistiek in de Vlaamse zeehavens en hun hinterland aan te gaan.