Nieuws West-Vlaanderen Haven Zeebrugge ziet zijn LNG-capaciteit substantieel uitbreiden

Haven Zeebrugge ziet zijn LNG-capaciteit substantieel uitbreiden

Haven Zeebrugge ziet zijn LNG-capaciteit substantieel uitbreiden

ZEEBRUGGE – Met een kurkdroog persbericht heeft Fluxys een vrij belangrijke investering aangekondigd in de haven van Zeebrugge. De LNG-site wordt de komende vijf jaar substantieel uitgebreid. In wezen komt het neer op quasi een verdubbeling in de komende jaren. Er werd geen investeringsbedrag gemeld maar het gaat hier over een zwaar dossier, zoveel is duidelijk.   

Fluxys Belgium is de onafhankelijke beheerder van de vervoers- en opslaginfrastructuur voor aardgas in België. Via zijn volle dochteronderneming Fluxys LNG is het bedrijf ook de operator van de LNG-terminal in Zeebrugge. “We engageren ons om te blijven bouwen aan een groenere energietoekomst voor de generaties na ons”, aldus Fluxys. “Mensen, bedrijven en samenlevingen hebben allemaal energie nodig om te groeien en te bloeien. Wij proberen die behoefte in te vullen. Met onze infrastructuur zetten we energie in beweging. We vervoeren aardgas en effenen tegelijk het pad om waterstof, biomethaan of andere koolstofneutrale energie te vervoeren en actief te zijn in ketens voor afvang en hergebruik/opslag van CO2.”

De voorbije maanden schreef Fluxys een tender uit voor bijkomende hervergassingscapaciteit op de LNG-terminal in Zeebrugge. Die fase werd zopas met succes afgesloten. De door Fluxys aangeboden capaciteit van 6 miljoen ton per jaar (of ongeveer 10,5 GWh/u) werd volledig onderschreven. Op die basis heeft Fluxys LNG de definitieve investeringsbeslissing genomen om op de LNG-terminal in Zeebrugge de nodige bijkomende infrastructuur te bouwen. De bijkomende hervergassingscapaciteit zal in twee stappen worden aangeboden: vanaf begin 2024 in totaal 4,7 miljoen ton per jaar bijkomende hervergassingscapaciteit, en vanaf begin 2026 de volledige 6 miljoen ton per jaar (of ongeveer 10,5 GWh/u).

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.