Club Brugge bluvn goan

Het bedrijf Club Brugge boert uitstekend

BRUGGE - Grizzly Sports, de controlerende vennootschap boven het bedrijf Club Brugge, heeft een bijzonder goed jaarrapport gepubliceerd. De sportieve resultaten kunnen dan wel beter, maar financieel zit het top voor de club die nog altijd te koop staat. Grizzly Sports is de vennootschap van sterke man Bart Verhaeghe, CEO Vincent Mannaert en de bestuurders Jan Boone en Peter Vanhecke. De cijfers in één oogopslag: de bedrijfsopbrengsten kwamen uit op 176 miljoen euro, de bedrijfswinst klokte af op 14,9 miljoen euro en daar bleef netto nog 11 miljoen euro van over.

 

De Brugse voetbalclub heeft een traditie met positieve balansen. Het is het negende jaar op rij dat met winst wordt afgesloten. No sweat no glory, zoals ze dat graag zeggen bij blauw-zwart. Of ook nog: bluvn goan.

Club Brugge kende in 2022-2023 een uitzonderlijke Europese campagne. In de groepsfase van de Champions League voetbalde het 11 punten bijeen en stootte het door naar de tweede ronde van het kampioenenbal. Die sportieve successen vertaalden zich financieel in recordresultaten, blijkt uit de jongste jaarrekening. De opbrengsten van Club Brugge klommen met meer dan 30 procent tot 176 miljoen euro en de nettowinst verdrievoudigde bijna tot 11 miljoen, aldus de krant De Tijd die de cijfers kon inkijken.

De stevige Europese inkomsten en de meerwaarden op transfers duwden de opbrengsten omhoog. Club streek voor 45 miljoen euro Europese mediarechten op, de helft meer dan het jaar voordien. De Belgische mediarechten daalden van 11,1 miljoen naar 9,9 miljoen euro door de vierde plaats in de eigen competitie. Het jaar voordien was Club Brugge kampioen geworden.

Geld via transfers

Club verdiende volgens dezelfde bron ook fors meer (52 miljoen euro, +70%) aan uitgaande transfers. De voornaamste uitgaande transfers waren die van Charles De Ketelaere naar AC Milan (een recordbedrag van 32 miljoen), Stanley Nsoki naar Hoffenheim (12 miljoen), Loïs Openda naar Lens (10 miljoen) en David Okereke naar Cremonese (3 miljoen).

Nog dit: de inkomsten op wedstrijddagen klommen met een tiende tot 22,5 miljoen euro, voornamelijk door bijkomende inkomsten van de massaal bijgewoonde Champions League-wedstrijden. De inkomsten uit reclame en sponsoring daalden daarentegen iets, omdat één niet nader genoemde sponsor in gebreke bleef.